Κλείσιμο

Βρετανία: Σε ισχύ τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό ανάλογα με την περιοχή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σε ισχύ είναι από σήμερα στην Αγγλία το σύστημα διαβάθμισης μέτρων κατά του κορωνοϊού ανάλογα με τη διασπορά ανά περιοχή.

Στην τρίτη βαθμίδα «πολύ υψηλού» συναγερμού με τα αυστηρότερα μέτρα υπάγεται η ευρύτερη περιοχή της πόλης του Λίβερπουλ.

Παμπ και μπαρ κλείνουν πλήρως, τα εστιατόρια θα μείνουν ανοιχτά εφόσον σερβίρουν αλκοόλ μόνο ως συνοδευτικό κυρίου γεύματος, κλείνουν επίσης γυμναστήρια, καζίνο και γραφεία στοιχημάτων, απαγορεύονται οι συναντήσεις ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστούς χώρους και σε ιδιωτικούς υπαίθριους χώρους, ενώ συστήνεται η αποφυγή μετακινήσεων από και προς τις περιοχές αυτές εκτός αν συντρέχει αναγκαίος λόγος.

Στην υπόλοιπη Αγγλία εξακολουθεί να ισχύει ο «κανόνας των έξι», δηλαδή η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των έξι ατόμων και το κλείσιμο όλων των καταστημάτων εστίασης στις 10 τη νύχτα.

Σε πολλές περιοχές της βόρειας Αγγλίας, περιλαμβανομένων του Μάντσεστερ, του Μπέρμιγχαμ, του Νιούκαστλ και του Λιντς απαγορεύονται οι συναντήσεις σε κλειστό χώρο ατόμων που δε συγκατοικούν, όπως ορίζουν τα μέτρα της δεύτερης βαθμίδας «υψηλού» συναγερμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα, η τοπική αποκεντρωμένη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας αναμένεται να ανακοινώσει εντός της ημέρας την επιβολή ενός γενικευμένου 'lockdown' διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων.

Για δύο εξ αυτών των εβδομάδων εκτιμάται ότι κλειστά θα είναι και τα σχολεία, τα οποία ούτως ή άλλως θα είναι κλειστά για διακοπές μίας εβδομάδας στο τέλος Οκτωβρίου.

Αναμένεται να κλείσουν όλα τα καταστήματα εστίασης, όχι όμως και τα καταστήματα λιανικής, οι χώροι λατρείας και τα γυμναστήρια για ατομική εκγύμναση.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία, πλέον σε νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται 3.905 ασθενείς της Covid-19, εκ των οποίων 441 χρήζουν μηχανικής αναπνευστικής υποστήριξης.

Πηγή: skai.gr