Κλείσιμο

Βρετανία: Πρόσθετη δόση εμβολίου κατά COVID-19 σε ανοσοκατεσταλμένους 

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός


Μια πρόσθετη πρωταρχική, τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα χορηγηθεί στους πιο σοβαρά ανοσοκατεσταλμένους πολίτες άνω των 12 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους.

Πρόκειται για πρόσθετη δόση του εμβολίου για άτομα που κρίνεται ότι οι δύο δόσεις δεν προσφέρουν επαρκή προστασία έναντι του κορωνοϊού λόγω της εξαιρετικά ευάλωτης υγείας τους.

Διαφέρει από το πρόγραμμα χορήγησης τρίτης αναμνηστικής δόσης του εμβολίου που σχεδιάζει η βρετανική κυβέρνηση για αργότερα μέσα στο μήνα, η οποία θα καλύπτει πολύ περισσότερες κατηγορίες πολιτών.

Η σύσταση για την τρίτη δόση του εμβολίου στους εξαιρετικά ευάλωτους πολίτες υποβλήθηκε από την αρμόδια Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης (JCVI) και έγινε δεκτή από τον Υπουργό Υγείας Σατζίντ Τζάβιντ.

Αφορά μεταξύ άλλων άτομα που πάσχουν από λευχαιμία, από προχωρημένο HIV ή έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου.

Η σύσταση της JCVI ακολουθεί τη μελέτη OCTAVE που έδειξε μεν ότι ακόμα και στους ανοσοκατεσταλμένους οι δύο δόσεις του εμβολίου ενεργοποιούν ανοσοποιητική αντίδραση κατά της COVID-19, αλλά περίπου στο 40% αυτών το επίπεδο των αντισωμάτων είναι χαμηλό.

Η επιτροπή συνέστησε τη χορήγηση των εμβολίων της Moderna ή της Pfizer για αυτή την τρίτη δόση. Στις ηλικίες 12-17 προτείνεται η χρήση του εμβολίου της Pfizer.