Βρετανία: Προειδοποιήσεις επιστημόνων ότι η χαλάρωση των μέτρων είναι πρώιμη

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τρεις από τους κορυφαίους επιστήμονες της Βρετανίας, μέλη της επιτροπής SAGE που συμβουλεύει την κυβέρνηση Τζόνσον για τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, προειδοποίησαν ότι η χαλάρωση των μέτρων που έχει προαναγγελθεί για τον Ιούνιο είναι πρώιμη.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι από τη Δευτέρα θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως έξι ατόμων σε ανοιχτούς χώρους, θα ανοίξουν παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, πρώτη και έκτη δημοτικού, υπαίθριες αγορές και εκθέσεις αυτοκινήτων, ενώ από τις 15 Ιουνίου θα επιτραπεί η λειτουργία όλων των καταστημάτων που δεν πωλούν μη αναγκαία είδη.

Στην ίδια ενημέρωση ο επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς και ο αρχίατρος για την Αγγλία καθηγητής Κρις Γουίτι προειδοποίησαν, παρόλα αυτά, ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού είναι μόνο λίγο κάτω της μονάδας, μεταξύ 0,7 και 0,9, καθώς και ότι ακόμα υπολογίζεται πως 54.000 πολίτες στην Αγγλία προσβάλλονται από το ιό κάθε εβδομάδα.

Η κυβέρνηση, εξάλλου, παραδέχθηκε ότι το επίπεδο της απειλής από τον κορωνοϊό παραμένει στην τέταρτη υψηλότερη από τις συνολικά πέντε βαθμίδες ρίσκου. Η κλίμακα αυτή, όπως ο ίδιος ο Μπόρις Τζόνσον είχε πει, προβλέπει τη χαλάρωση των μέτρων που θα ισχύσει από Δευτέρα όταν το επίπεδο ρίσκου μειωθεί στην τρίτη βαθμίδα.

Ο επιδημιολόγος της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου καθηγητής Τζον Έντμουντς δήλωσε στο Sky News ότι μικρές αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα μπορούν να ανεβάσουν το R πάνω από το 1.

«Το σημαντικό είναι ότι ακόμα έχουμε πολλά περιστατικά. Ο αριθμός των μολύνσεων που έχουμε είναι περίπου 8.000 νέες μολύνσεις κάθε ημέρα μόνο στην Αγγλία και μόνο στην κοινότητα», είπε ο καθηγητής Έντμουντς.

Με άρθρο του στον Guardian και με αναρτήσεις στο Twitter ο διακεκριμένος ιατρικός ερευνητής και διευθυντής του ερευνητικού ιδρύματος Wellcome Trust σερ Τζέρεμι Φάραρ συμφώνησε, τονίζοντας ότι «η COVID-19 μεταδίδεται πολύ γρήγορα για να αρθούν οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις στην Αγγλία», προσθέτοντας ότι αυτή είναι η «ξεκάθαρη επιστημονική σύσταση» προς την κυβέρνηση.

Αμφότεροι επισήμαναν ως σημαντικό παράγοντα για χαλάρωση των μέτρων ένα πλήρως λειτουργικό σύστημα ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών των επιβεβαιωμένων φορέων. Το σύστημα αυτό, σύμφωνα με την κυβέρνηση, έχει αρχίσει να λειτουργεί από την εβδομάδα που πέρασε, αλλά πολλές είναι οι καταγγελίες προσληφθέντων «ιχνηλατών» τόσο για ελλιπή εκπαίδευσή τους όσο και για τεχνικά προβλήματα στο κεντρικό σύστημα διαχείρισης των περιστατικών που προκύπτουν.

Ερωτηθείς από το ραδιόφωνο του BBC αν συμφωνεί με τους δύο συναδέλφους του, ο επιδημιολόγος του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης καθηγητής Πίτερ Χόρμπι απάντησε καταφατικά.

«Θα έχετε ακούσει ότι το επίπεδο του R είναι λίγο κάτω του ενός, επομένως έχουμε πραγματικά πολύ λίγο περιθώριο. Και είναι πραγματικά σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε αυτό το περιθώριο πολύ συνετά και να μην ξαναχάσουμε τον έλεγχο», σχολίασε.

Δημοσίευμα της Telegraph αναφέρει ότι τα μέλη της ομάδας που συμβουλεύουν την κυβέρνηση αναφορικά με τα μοντέλα υπολογισμού της πορείας της πανδημίας προειδοποίησαν την Παρασκευή ότι η χαλάρωση των μέτρων τον Ιούνιο απειλεί με αύξηση της τιμής R.