Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στις 12 ποσοστιαίες μονάδες τοποθετεί τη διαφορά των Συντηρητικών από τους Εργατικούς στη Βρετανία νέα δημοσκόπηση της YouGov για το Sky News.

Η ίδια εταιρεία έδινε τη διαφορά στο 17% μόλις την Παρασκευή, με τη νέα μέτρηση να πιστεύεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στο μέχρι τώρα μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, οι Συντηρητικοί συγκεντρώνουν 42% στην πρόθεση ψήφου έναντι 30% των Εργατικών. 

Ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 15% και το Κόμμα του Brexit με 4%.

Εν τω μεταξύ, ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών Τζον ΜακΝτόνελ είπε ότι μία κυβέρνηση υπό το Εργατικό Κόμμα «θα ξαναέγραφε τους κανόνες λειτουργίας της βρετανικής οικονομίας», επικρίνοντας τη φιλοσοφία του βραχυπρόθεσμου κέρδους που όπως είπε κυριαρχεί στον «καπιταλισμό των μετόχων εταιρειών».

Υποσχόμενος να δώσει τον έλεγχο στους εργαζόμενους, ο κ. ΜακΝτόνελ είπε ότι οι Εργατικοί θα νομοθετήσουν ώστε τουλάχιστον το 1/3 των μελών των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών να αποτελείται από εργαζόμενους και το 10% των μετόχων να αποδίδεται επίσης σε εργαζόμενους.

Στο πλαίσιο της ριζικής αναδιάρθρωσης της «κανονιστικής αρχιτεκτονικής» των επιχειρήσεων στη Βρετανία, ο κ. ΜακΝτόνελ παραδέχθηκε ότι θα ήθελε όλες οι αλλαγές να εφαρμόζονται και στην περίπτωση των τραπεζών.

Αναλυτές σχολιάζουν ότι οι αλλαγές αυτές θα συνιστούσαν τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του χρηματοπιστωτικού κανονιστικού πλαισίου στη Βρετανία από το 1997, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν είχε καταστήσει ανεξάρτητη την Τράπεζα της Αγγλίας.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έδωσε έμφαση στη λήψη αυστηρών μέτρων για την πάταξη της βίαιης εγκληματικότητας και ιδίως των συχνών επιθέσεων με μαχαίρι στο Λονδίνο και σε άλλες μεγαλουπόλεις της Βρετανίας.