Βρετανία: Πάνω από 600.000 εργαζόμενοι εκτός μισθολογίου εν μέσω πανδημίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Συνολικά 612.000 άνθρωποι στη Βρετανία υπολογίζεται ότι βρέθηκαν εκτός μισθολογίου των επιχειρήσεών τους τον Απρίλιο και το Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Επικαλούμενο δεδομένα από τη βρετανική Εφορία, το ONS αναφέρει ότι ο αριθμός των μισθωτών υπαλλήλων μειώθηκε κατά 2% στη διάρκεια του lockdown και της κορύφωσης της πανδημίας.

Το Μάιο η μείωση των μισθωτών εργαζομένων έφτασε τις 163.000 και τον Απρίλιο τις 449.000.

Την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου καταγράφηκε άνοδος 23% στον αριθμό των πολιτών που υποβάλλουν αίτηση για το κρατικό επίδομα Universal Credit που έχει αντικαταστήσει μια σειρά παλαιότερων επιμέρους επιδομάτων, περιλαμβανομένου του επιδόματος ανεργίας.

Συγκεκριμένα, ο αριθμός των πολιτών που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση αυξήθηκε κατά 528.000 μέσα στο Μάιο και συνολικά κατά 1,6 εκατομμύρια το τελευταίο τρίμηνο. Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων το επίδομα ανέρχεται πλέον στα 2,8 εκατομμύρια, αν και πολλοί από αυτούς διεκδικούν άλλο επιμέρους επίδομα από αυτό της ανεργίας.

Πάντως, το ποσοστό των ανέργων κατά το τρίμηνο έως και τον Απρίλιο είχε παραμείνει στο 3,9%, παρά τις προβλέψεις για αύξηση στο 4,7%. Τα αντίστοιχα στοιχεία που θα περιλαμβάνουν το Μάιο θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο.

Όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση Τζόνσον έχει δαπανήσει τουλάχιστον 55 δισεκατομμύρια λίρες για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων εν μέσω πανδημίας.

Πηγή: skai.gr