Βρετανία: Πάει για πλειοψηφία 28 εδρών το Συντηρητικό Κόμμα στις εκλογές

Το Συντηρητικό Κόμμα του πρωθυπουργού της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον οδεύει να εξασφαλίσει πλειοψηφία 28 εδρών στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν την Πέμπτη, σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων YouGov, εκτίμηση σημαντικά χαμηλότερη από εκείνη του περασμένου μήνα, ότι προβλεπόταν πως οι Τόρις όδευαν σε θρίαμβο και πλειοψηφία 68 εδρών.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι Συντηρητικοί οδεύουν να κερδίσουν 339 έδρες από τις 650 της Βουλής των Κοινοτήτων, αριθμό αρκετά αυξημένο από τις 317 που είχαν εξασφαλίσει στις εκλογές του 2017, αλλά αισθητά κατώτερο από τις 359 που προβλεπόταν την 27η Νοεμβρίου. Η δημοσκόπηση δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα The Times χθες Τρίτη.

Tο Εργατικό Κόμμα οδεύει να καταλάβει 231 έδρες, λιγότερες από τις 262 που είχε εξασφαλίσει το 2017 αλλά αρκετές περισσότερες από τις 211 που προβλεπόταν να κερδίσει τον περασμένο μήνα, κατά τα ευρήματα της έρευνας όπως αποτυπώνονται στο δημοσίευμα των Τάιμς.

Η YouGov προειδοποιεί ότι η αβεβαιότητα είναι τέτοια, που υπάρχει ενδεχόμενο να μην εξασφαλίσει τη σχετική ή την απόλυτη πλειοψηφία κανένα κόμμα. Αυτό είναι κάτι «που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε», προειδοποίησε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής πολιτικών ερευνών στο ινστιτούτο.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα (SNP) οδεύει να καταλάβει 41 έδρες και το φιλοευρωπαϊκό κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 15.

Η λίρα υποχώρησε ελαφρά έναντι του δολαρίου ΗΠΑ μετά τη δημοσίευση της δημοσκόπησης. Οι αγορές ανησυχούν για το ενδεχόμενο να προκύψει εκ νέου ένα κοινοβούλιο με μοιρασμένη την πολιτική ισχύ, που θα παρατείνει την αβεβαιότητα για το εάν ή το πότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση — η τρέχουσα συμφωνημένη προθεσμία για το Brexit είναι η 31η Ιανουαρίου — ακυρώνοντας πολλές επενδύσεις και επιδεινώνοντας το κλίμα ως προς την κατανάλωση.

Νωρίτερα χθες Τρίτη, μια δημοσκόπηση βασισμένη σε μοντέλο παρόμοιο με αυτό της YouGov, που διενεργήθηκε από μια μικρότερη εταιρεία, τη Focalpoint, κατέδειξε ότι οι Τόρις του Τζόνσον οδεύουν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία 24 εδρών, ενώ τον περασμένο μήνα προβλεπόταν πως θα θριάμβευαν κερδίζοντας πλειοψηφία 82 εδρών στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ