Βρετανία: «Όχι» στον εμβολιασμό υγιών παιδιών ηλικίας 12-15 ετών από την αρμόδια Επιτροπή

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η αρμόδια στο Ηνωμένο Βασίλειο Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμών και Ανοσοποίησης (JCVI) ανακοίνωσε ότι δε συστήνει τη χορήγηση εμβολίων κατά του κορωνοϊού στους υγιείς ανήλικους ηλικίας 12-15 ετών.

Στη χώρα το εμβόλιο χορηγείται στους 16 ετών και άνω και η απόφαση για τα παιδιά από 12 ετών αναμενόταν εδώ και μέρες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Υγειονομικών Προϊόντων έχει κρίνει ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή για χορήγηση σε παιδιά 12-15 ετών. Ωστόσο η επιτροπή JCVI εισηγείται το εμβόλιο να χορηγείται μόνο σε παιδιά αυτών των ηλικιών εφόσον έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κάτι που ήδη συμβαίνει.

Η επιτροπή ανέφερε ότι τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου είναι μόνο οριακά σε αυτές τις ηλικίες.

Τόνισε πάντως ότι η εκτίμηση αυτή αφορά μόνο την οπτική της υγείας και κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει το ευρύτερο πλαίσιο του πώς ο κορωνοϊός επηρεάζει τα παιδιά, π.χ. με την διατάραξη του σχολικού περιβάλλοντος.

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τζόνσον υιοθετεί τις εισηγήσεις της JCVI. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, θα αναμένεται και η σύσταση των αρχιάτρων των τεσσάρων χωρών που απαρτίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα διαβουλευτούν με ειδικούς στην κλινική και δημόσια υγεία ώστε να προτείνουν ή όχι στο Υπουργείο Υγείας την έναρξη προγράμματος εμβολιασμού στις ηλικίες 12-15 ετών.

Πηγή: skai.gr