Βρετανία: Οικονομική στήριξη 1 δισ. λίρες στην εστίαση λόγω Όμικρον- Ακύρωση εκδηλώσεων στη Σκωτία

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης θα λάβουν πρόσθετη οικονομική στήριξη ύψους 1 δισεκατομμυρίου λιρών για την αναστάτωση που έχει αρχίσει να προκαλεί στη λειτουργία τους η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον του κορωνοϊού.

Κάθε επιχείρηση θα μπορεί να υποβάλει αίτημα για εφάπαξ επιχορήγηση της τάξης των 6.000 λιρών.

Προστίθενται επίσης 30 εκατ. λίρες στο πακέτο στήριξης έναντι της πανδημίας για μουσεία και θέατρα, ενώ επανεισάγεται το μέτρο που επιτρέπει σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λαμβάνουν κρατική αποζημίωση για το κόστος της απουσίας υπαλλήλων λόγω νόσησης από κορωνοϊό.

Αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει μέτρα που να πλήττουν την εστίαση, πολλές επιχειρήσεις ήδη υποφέρουν από κύμα ακυρώσεων χριστουγεννιάτικων κρατήσεων, μειωμένη πελατεία και μαζικές απουσίες προσωπικού λόγω νόσησης.

Εν τω μεταξύ, η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ανακοίνωσε περιορισμούς στις μαζικές εκδηλώσεις με ισχύ από τις 26 Δεκεμβρίου.

Σε στεγασμένους χώρους θα επιτρέπονται συναθροίσεις έως 200 ατόμων και σε εξωτερικούς χώρους έως 500 ατόμων, με τήρηση αποστάσεων.

Αυτό σημαίνει, όπως ξεκαθάρισε η κα Στέρτζιον, ακύρωση των παραδοσιακών εορταστικών εκδηλώσεων του Hogmanay, αλλά και διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών εκδηλώσεων στην ουσία κεκλεισμένων των θυρών.

Η Πρωθυπουργός είπε ότι οι ερασιτεχνικοί αθλητικοί αγώνες θα πρέπει να αναβληθούν έως το τέλος του πρώτου Σαββατοκύριακου του Ιανουαρίου.

Πηγή: skai.gr