Βρετανία: Ο Τζόνσον επιδιώκει νέο σύμφωνο για την οικονομία στα αμερικανικά πρότυπα

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά 2,2% συρρικνώθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS).

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση του εγχώριου προϊόντος σε ένα τρίμηνο από το 1979.

Η συρρίκνωση του ΑΕΠ οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην πτώση της κατανάλωσης κατά 2,9% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου.

Τα στοιχεία ανακοινώθηκαν λίγο πριν από την ομιλία που ετοιμάζεται να κάνει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον με την οποία θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα κρατικών επενδύσεων για το δίκτυο υποδομών.

Ο κ. Τζόνσον θα κάνει λόγο για ένα "new deal" στα πρότυπα του πακέτου ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας από τον Πρόεδρο Φράνκλιν Ρούζβελτ μετά από το Κραχ του 1929.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα ανακοινώσει ένα πρόγραμμα 5 δισεκατομμυρίων λιρών για κατασκευή και επισκευές νοσοκομείων και σχολείων, παρεμβάσεων στο εθνικό οδικό δίκτυο, βελτίωση των ευρυζωνικών συνδέσεων κ.ά.

Οι επικριτές του πρωθυπουργού λένε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να θυμίζει το τολμηρό πακέτο του πρώην Αμερικανού προέδρου στις επικείμενες ανακοινώσεις, ωστόσο ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πει ότι η κυβέρνησή του με αυτά τα μέτρα «θα αντιμετωπίσει τις μεγάλες άλυτες προκλήσεις των τελευταίων τριών δεκαετιών».

Ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η βρετανική οικονομία κα οι εργαζόμενοι λόγω πανδημίας, είναι πως η κυβέρνηση στηρίζει πλέον 9,3 εκατομμύρια ιδιωτικούς υπαλλήλους που τελούν υπό αναστολή εργασίας, καθώς και 2,6 εκατομμύρια αυτοεργοδοτούμενους.