Βρετανία: Νέοι φόβοι για έλλειψη αγαθών τα Χριστούγεννα - Τι συμβαίνει στο Φέλιξστοου

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Το μεγαλύτερο λιμάνι διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην πόλη Φέλιξστοου της ανατολικής Αγγλίας, υποχρεώθηκε να ζητήσει από εμπορικά πλοία να αναζητήσουν άλλο λιμάνι λόγω συνωστισμού στις εγκαταστάσεις του από κοντέινερ η μετακίνηση των οποίων έχει καθυστερήσει.

Το πρόβλημα δημιουργείται από την έλλειψη οδηγών φορτηγών, έλλειψη που ευθύνεται και για τα γενικότερα προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού της βρετανική αγοράς.

Η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς κοντέινερ στον κόσμο, η AP Møller-Maersk από τη Δανία, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στο Φέλιξστοου ανδεικνύεται σε μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις.

«Υπάρχει έλλειψη φορτηγατζήδων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Κανονικά μετά από τέσσερις ή πέντε ημέρες τα κοντέινερ έχουν φύγει από τον τερματικό σταθμό και φτάνουν σε αποθήκες στο Μπέρμιγχαμ ή οπουδήποτε άλλου, πριν επιστρέψουν άδεια. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν έχουμε την ίδια ταχύτητα ροής των κιβωτίων από και προς το λιμάνι. Με λιγότερους οδηγούς φορτηγών παίρνει περισσότερο χρόνο η μεταφορά των κοντέινερ και επομένως απομένουν εκεί να περιμένουν», εξήγησε ο επικεφαλής της Maersk για το δίκτυο μεταφορών μεταξύ Ανατολής και Δύσης Λαρς Μίκαελ Γιένσεν.

Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και δύο εβδομάδες, είπε ο κ. Γιένσεν, και ως αποτέλεσμα η εταιρεία χρειάζεται να εκτρέπει ένα στα τρία πλοία από το βρετανικό λιμάνι προς το Ρότερνταμ. Εκεί τα εμπορεύματα φορτώνονται σε μικρότερα πλοία για να φτάσουν τελικά με καθυστέρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Φέλιξστοου διαχειρίζεται το 40% των κοντέινερ που εισάγονται και εξάγονται από τη Βρετανία. Αναλυτές επισημαίνουν ότι το πρόβλημα έρχεται στην αρχή της πιο έντονης περιόδου στις θαλάσσιες μεταφορές ενόψει Χριστουγέννων, με τις βρετανικές επιχειρήσεις να εισάγουν μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντων από την Κίνα και την Ανατολική Ασία.

Στους φόβους που διατυπώνονται για ελλείψεις προϊόντων στην αγορά ή καθυστερήσεις στις παραδόσεις παραγγελιών την περίοδο των εορτών, ο πρόεδρος του Συντηρητικού Κόμματος Όλιβερ Ντάουντεν απάντησε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.

Εκπρόσωπος του λιμανιού του Φέλιξστοου δήλωσε: «Η κορύφωση των μεταφορών πριν από τα Χριστούγεννα, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις οδηγών μεταφορών, το συνωστισμό στους τερματικούς σταθμούς στην ξηρά, την αναξιοπιστία των προγραμμάτων δρομολογίων των πλοίων και την πανδημία, έχει προκαλέσει μια συσσώρευση κοντέινερ στο λιμάνι». Ο ίδιος πάντως επίσης διαβεβαίωσε ότι η κατάσταση βελτιώνεται.