Βρετανία: Νέα χαλάρωση μεταναστευτικών κανόνων για αποτροπή ελλείψεων προϊόντων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση ξεκίνησε διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους φορείς ώστε να αρθούν οι περιορισμοί που υπάρχουν στον αριθμό των δρομολογίων και των παραλαβών που μπορούν να κάνουν επί βρετανικού εδάφους ξένοι οδηγοί φορτηγών.

Ήδη το Λονδίνο έχει ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 5.000 έκτακτες βίζες εργασίας διάρκειας έως έξι μηνών σε ξένους οδηγούς, ώστε να καλυφθούν οι σημαντικές ελλείψεις σε οδηγούς οχημάτων βαρέως φορτίου. Οι ελλείψεις αυτές ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, με ελλείψεις σε τρόφιμα και καύσιμα.

Το λεγόμενο «καμποτάζ» επιτρέπει στους ξένους οδηγούς να παραδίδουν και να παραλαμβάνουν φορτία επί βρετανικού εδάφους μόνο δύο φορές σε περίοδο επτά ημερών.

Η πρόταση της κυβέρνηση προβλέπει απεριόριστο αριθμό δρομολογίων για διάστημα δύο εβδομάδων. Η πρόταση πάντως έχει προκαλέσει ήδη αντιδράσεις από εκπροσώπους γηγενών οδηγών φορτηγών.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επίσης ότι θα χορηγήσει εκτάκτως βίζες διάρκειας έξι μηνών σε σφαγείς χοίρων και σε κρεοπώλες, σε μια ακόμα αναστροφή πολιτικής ώστε να αποφευχθεί η θανάτωση περισσότερων των 120.000 χοίρων τους οποίους δεν έχουν τη δυνατότητα να υποδεχθούν τα σφαγεία της χώρας λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων Τζορτζ Γιούστις ανακοίνωσε ότι απαιτούνται 800 χασάπηδες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.