Βρετανία: Μείωση καραντίνας και κατάργηση δωρεάν rapid προανήγγειλε ο Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δεν απέκλεισε την πιθανότητα αλλαγών στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως η μείωση της χρονικής διάρκειας καραντίνας για τους φορείς και η κατάργηση της δωρεάν διάθεσης τεστ αντιγόνου σε όλους τους πολίτες.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε φαρμακείο το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Τζόνσον είπε αρχικά ότι η χώρα κάνει «μεγάλη πρόοδο», αλλά προειδοποίησε ότι η παραλλαγή Όμικρον παραμένει «απίστευτα μεταδοτική».

Είπε πως πλέον 36 εκ. πολίτες έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, αλλά σημείωσε πως από την άλλη πλευρά ο αριθμός των νοσηλευόμενων έχει καταγράψει τεράστια αύξηση και συνεχίζει να αυξάνεται.

«Κάνουμε μεγάλη πρόοδο. Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν κάνει την ενισχυτική δόση είναι 36 εκατομμύρια, το 90% των άνω των 50 ετών την έχουν κάνει, αλλά υπάρχουν ακόμα εκατομμύρια που πρέπει να την κάνουν», ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς αν εξετάζεται η περαιτέρω μείωση του χρόνου απομόνωσης εκείνων που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό από τις επτά στις πέντε ημέρες, κίνηση που στηρίζουν ορισμένοι υπουργοί και βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος, ο κ. Τζόνσον απάντησε: «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάζουμε την επιστήμη. Την κοιτάζουμε και θα ενεργήσουμε σύμφωνα με την επιστήμη».

Λίγο αργότερα εκπρόσωπος του πρωθυπουργικού γραφείου σχολίασε επ' αυτού ότι «αν είναι εφικτό να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να δράσουμε γρήγορα, αλλά χρειάζεται να βασίζεται στα νεότερα στοιχεία και αυτή η δουλειά είναι σε εξέλιξη και σίγουρα δεν έχουμε λάβει καμία περαιτέρω σύσταση».

Στο ερώτημα αν εξετάζει ο περιορισμός τη δωρεάν διάθεσης των γρήγορων τεστ αντιγόνου μόνο σε συμπτωματικούς πολίτες και σε δομές υγείας ή σχολεία, ο κ. Τζόνσον είπε ότι τα τεστ αυτά θα είναι ελεύθερα για όλους χωρίς χρέωση «για όσο είναι αναγκαίο».

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επίσης την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας NHS, λέγοντας ότι «ίσως το 30% ή παραπάνω» από τους 18.000 νοσηλευόμενους φορείς κορωνοϊού προσβλήθηκαν αφού εισήχθησαν στο νοσοκομείο.

«Για μένα αυτό είναι απλώς απαράδεκτο. Δε θα πρέπει να πηγαίνεις στο νοσοκομείο και μετά να κολλάς Covid. Επομένως είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό του NHS μας να είναι κατάλληλα προστατευμένο, να είναι κατάλληλα εμβολιασμένο και σίγουρα το ενθαρρύνω».

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι όποιος εργαζόμενος στο NHS στην Αγγλία έρχεται σε επαφή με ασθενείς χωρίς να έχει κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού ως τις 3 Φεβρουαρίου, θα κινδυνεύει να χάσει τη θέση του στα τέλη Μαρτίου.
 

Πηγή: skai.gr