Βρετανία: Με τη μέθοδο...φανάρι η επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής- Τί είναι

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τη θέσπιση ενός συστήματος «φωτεινού σηματοδότη» που θα επιτρέψει την ασφαλή επανέναρξη των διεθνών ταξιδιών αναψυχής επιβεβαίωσε η βρετανική κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι οι χώρες θα υπάγονται σε «πράσινη», «πορτοκαλί» ή «κόκκινη» κατηγορία, ανάλογα με το ποσοστό του πληθυσμού τους που θα έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού, την έκταση της διασποράς του ιού, τη συχνότητα εμφάνισης επικίνδυνων μεταλλάξεων και την πρόσβαση σε αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα και γονιδιωματική ανάλυση του ιού.

Η πρώτη πιθανή ημερομηνία ισχύος αυτού του συστήματος και επανέναρξης των διακοπών των Βρετανών στο εξωτερικό παραμένει η 17η Μαΐου, αν και η επιβεβαίωση θα γίνει στις αρχές Μαΐου.

Τότε θα ανακοινωθεί και ποιες χώρες θα υπάγονται σε ποια κατηγορία. Η Daily Mail αναφέρει επικαλούμενη κυβερνητική πηγή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τοποθετηθεί ήδη από το Μάιο στην πράσινη κατηγορία παρά τα αυξημένα κρούσματα, λόγω της χαμηλής συχνότητας επικίνδυνων μεταλλάξεων. Σύμφωνα πάντως με τους Times, η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία θα μπορούσαν να υπάγονται αρχικά στην πορτοκαλί κατηγορία.

Οι τουρίστες που θα επιστρέφουν στη Βρετανία από τις χώρες στην πράσινη κατηγορία θα χρειάζονται ένα μοριακό διαγνωστικό τεστ πριν από την αναχώρηση και ένα ακόμα τεστ τη δεύτερη ημέρα μετά από την άφιξή τους. Δε θα υπάρχει η υποχρέωση δεύτερου τεστ μετά από την άφιξη, όπως ισχύει τώρα, ούτε υποχρέωση καραντίνας.

Για τις αφίξεις στη Βρετανία από τις πορτοκαλί χώρες θα απαιτούνται μοριακά τεστ πριν την αναχώρηση και τη δεύτερη και όγδοη ημέρα μετά από την άφιξη, μαζί με περίοδο απομόνωσης δέκα ημερών στο σπίτι. Όπως και τώρα, θα μπορεί κάποιος να σπάει την καραντίνα νωρίτερα εφόσον κάνει ένα πρόσθετο τεστ την πέμπτη ημέρα από την άφιξη στη Βρετανία.

Για τις αφίξεις από χώρες της κόκκινης λίστας η καραντίνα θα γίνεται σε προεπιλεγμένο ξενοδοχείο και δε θα υπάρχει η δυνατότητα λήξης της απομόνωσης πριν από το δεκαήμερο.

Το κόστος για όλα τα παραπάνω θα συνεχίζει να επιβαρύνει τον ταξιδιώτη. Η ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρει, ωστόσο, πως εξετάζονται τρόποι να μειωθεί το κόστος, όπως το να γίνονται δεκτά φθηνότερα διαγνωστικά τεστ μετά από την άφιξη στη Βρετανία αντί των ακριβών μοριακών.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα η βρετανική κυβέρνηση να διαθέτει στους ταξιδιώτες τα τεστ που θα πρέπει να κάνουν πριν την αναχώρηση από τη χώρα των διακοπών τους για επιστροφή στη Βρετανία.

«Το πλαίσιο που ανακοινώνουμε σήμερα θα βοηθήσει στο να μας επιτρέψει να ξανανοίξουμε με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο τα ταξίδια, να διασφαλίσουμε ότι θα προστατεύουμε τα επιτεύγματα που με κόπο κερδίσαμε ως προς την ανάπτυξη των εμβολίων και να καθησυχάσουμε τόσο τους επιβάτες όσο και τη βιομηχανία καθώς θα αρχίσουμε να ταξιδεύουμε πάλι στο εξωτερικό», δήλωσε ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών.

Ο κ. Σαπς πρόσθεσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παίξει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη των διεθνών προδιαγραφών για ένα ψηφιακό σύστημα πιστοποίησης για ταξίδια.

Η υπαγωγή κάθε χώρας σε κατηγορία επικινδυνότητας θα εξετάζεται συνεχώς και θα μπορεί να αλλάζει ανάλογα με τα δεδομένα.

Όλοι οι προαναφερθέντες περιορισμοί θα επαναξιολογηθούν στις 28 Ιουνίου, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο απρόσκοπτων διακοπών προς περισσότερες χώρες για τους Βρετανούς.

Θα ακολουθήσουν περαιτέρω αξιολογήσεις των μέτρων όχι νωρίτερα από τις 31 Ιουλίου και την 1η Οκτωβρίου.

Σχεδιάζεται επίσης η φόρμα εντοπισμού επιβάτη που απαιτείται να έχουν συμπληρώσει όσοι επισκέπτονται το Ηνωμένο Βασίλειο να αποκτήσει ψηφιακή μορφή και να ενσωματωθεί στο σύστημα συνοριακών ελέγχων.

 

Πηγή: skai.gr