Βρετανία-Κορωνοϊός: Ηλικιωμένοι φορείς ίσως μεταφέρθηκαν από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο οργανισμός NHS Providers που εκπροσωπεί τις διοικητικές μονάδες του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας παραδέχθηκε ότι η έλλειψη διαγνωστικών τεστ μέχρι τα μέσα Απριλίου ίσως επέτρεψε τη μεταφορά από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας ηλικιωμένων φορέων του κορωνοϊού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού Κρις Χόπσον αρνήθηκε ότι κάποια νοσοκομεία μπορεί να έδωσαν εξιτήριο σε ηλικιωμένους ασθενείς για να αδειάσουν κρεβάτια γνωρίζοντας ότι επρόκειτο για φορείς του κορωνοϊού.

Είπε, ωστόσο, ότι ζητήθηκε από τα νοσοκομεία να διενεργούν συστηματικά διαγνωστικά τεστ σε κάθε ασθενή που επρόκειτο να λάβει εξιτήριο προς οίκο ευγηρίας μόλις στις 15 Απριλίου, αφού δηλαδή είχε παρέλθει η κορύφωση της πανδημίας στη Βρετανία.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανό πως ένας πολύ μικρός αριθμός ασυμπτωματικών ασθενών της Covid-19, που οι διοικήσεις δεν μπόρεσαν να εξετάσουν πριν από αυτήν την ημερομηνία, να έλαβαν εξιτήριο για οίκους ευγηρίας», δήλωσε ο κ. Χόπσον.

Η διαχείριση της πανδημίας στους οίκους ευγηρίας έχει γίνει πλέον η βασική κατηγορία κατά της κυβέρνησης Τζόνσον, καθώς τα μέχρι τώρα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 40% των θανάτων από κορωνοϊό έχουν σημειωθεί στα γηροκομεία.

Κληθείς να απαντήσει στις κατηγορίες ο Υφυπουργός Υγείας Έντουαρντ Άγκαρ είπε ότι ο ισχυρισμός πως οι οίκοι ευγηρίας «εγκαταλείφθηκαν» είναι «εντελώς λανθασμένος». Παραδέχθηκε όμως ότι αρχικά η προτεραιότητα για τα διαγνωστικά τεστ δινόταν στα νοσοκομεία.

Συνολικά το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής έχει αναφέρει πάνω από 9.700 θανάτους σε οίκους ευγηρίας έως τις αρχές Μαΐου.

Χθες ο Πρωθυπουργός Τζόνσον ανακοίνωσε κονδύλι 600 εκατομμυρίων λιρών για τον περιορισμό διασποράς του ιού στους οίκους ευγηρίας. Στελέχη του τομέα έκαναν λόγο για «σταγόνα στον ωκεανό» που έρχεται πολύ αργά.
 

Πηγή: skai.gr