Βρετανία-Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η μείωση των νοσηλευόμενων, αλλά και η διασπορά της ινδικής μετάλλαξης

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Σε 932 έχουν πέσει πλέον οι νοσηλευόμενοι φορείς κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώνοντας την πίεση επί του συστήματος υγείας στα επίπεδα του περσινού Σεπτεμβρίου.

Τα κρούσματα ημέρας μειώθηκαν ελαφρώς σε σχέση με την προηγούμενη Τρίτη σε 2.412, ενώ οι θάνατοι που επιβεβαιώθηκαν ήταν επτά, μειωμένοι σε σύγκριση με τους 20 της προηγούμενης Τρίτης.

Η ανησυχητική ινδική παραλλαγή του ιού, ωστόσο, έχει πλέον εξαπλωθεί στο 40% των περιοχών της Αγγλίας, δηλαδή σε 127 εκ των 314 αυτοδιοικητικών ενοτήτων.

Στοιχεία από το Ινστιτούτο Wellcome Sanger του Κέμπριτζ δείχνουν πως το ινδικό στέλεχος B.1.617.2. του ιού είναι πια το κυρίαρχο σε 23 περιοχές.

Σε αυτό αποδίδονται τουλάχιστον οκτώ στις δέκα λοιμώξεις στο Μπόλτον, στο Μπλάκμπερν, στο Σέφτον, στο Μπέντφορντ, στο Κρόιντον του νοτίου Λονδίνου και στο Τσέλμσφορντ του Έσεξ.

Κατά τη συνεδρίαση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου τέθηκαν επί τάπητος διάφορες στρατηγικές για τον περιορισμό της διασποράς της ινδικής παραλλαγής. Μεταξύ άλλων πιστεύεται ότι συζητήθηκε και η επιβολή τοπικών lockdown.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των εμβολιασμών πλέον σχεδόν το 70% των ενηλίκων κατοίκων του Ην. Βασιλείου (69,9%) έχουν κάνει την πρώτη δόση, δηλαδή 36,8 εκατομμύρια πολίτες.

Με τη δεύτερη δόση είναι πλέον προστατευμένοι 20,5 εκ. πολίτες, δηλαδή το 39% των ενηλίκων.

Πηγή: skai.gr