Βρετανία- κορωνοϊός: Σε έξαρση η μετάλλαξη Δέλτα Plus- Πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο λοιμογόνα

Λονδίνο, Θανάσης Γκάβος 

Περισσότερα από ένα στα δέκα κρούσματα κορωνοϊού στην Αγγλία οφείλονται πλέον στην πιο πρόσφατη παραλλαγή «Δέλτα plus», γνωστή στη Βρετανία ως AY.4.2.

Η παραλλαγή αυτή είναι πιο μεταδοτική, αλλά όπως προκύπτει λιγότερο λοιμογόνα από την αρχική παραλλαγή Δέλτα.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την τακτική μελέτη REACT-1 του Imperial College του Λονδίνου. Η μελέτη δείχνει πως η διασπορά της Δέλτα plus αυξάνεται κατά 2,8% κάθε μέρα από το Σεπτέμβριο και μετά.

Τα δειγματοληπτικά τεστ περίπου 100.000 κατοίκων της Αγγλίας από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου έδειξαν πως το 11,8% ήταν φορείς της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν, ωστόσο, πως μόνο το 33% εξ αυτών των φορέων είχαν τα τυπικά συμπτώματα του κορωνοϊού (πυρετό, επίμονο βήχα, απώλεια γεύσης ή όσφρησης), έναντι αντίστοιχου ποσοστού 46% στις περιπτώσεις φορέων της παραλλαγής Δέλτα, που εξακολουθεί να είναι η κυρίαρχη.

Προκύπτει δε ότι οι φορείς της Δέλτα plus στην πλειοψηφία τους δεν είχαν και κανένα άλλο σύμπτωμα ασθένειας, κάτι που συνεπάγεται πως η παραλλαγή συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου από τη Δέλτα.

Επιπλέον, δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων σε φορείς της Δέλτα plus.

Ο διευθυντής του προγράμματος REACT καθηγητής Πολ Έλιοτ δήλωσε: «Γιατί είναι πιο μεταδοτική η Δέλτα plus δε γνωρίζουμε. Μοιάζει πάντως να προκαλεί συμπτώματα λιγότερο συχνά, κάτι που είναι καλό».

Η συνάδελφός του καθηγήτρια Κριστλ Ντόνελι σχολίασε ότι δεν είναι σαφές πώς η παραλλαγή Δέλτα plus με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της θα επηρεάσει την εξέλιξη της πανδημίας. «Αν είναι λιγότερο πιθανό να προκαλεί συμπτώματα, τότε σημαίνει ότι διαγιγνώσκεται λιγότερο και οι φορείς θα κυκλοφορούν έξω. Από την άλλη πλευρά, αν δε βήχουν ίσως και να τη μεταδίδουν σε μικρότερη απόσταση από άλλες περιπτώσεις».

Η Υπηρεσία Υγειονομικής Ασφάλειας Ην. Βασιλείου κήρυξε την AY.4.2 «παραλλαγή υπό διερεύνηση» στις 20 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία από τη νεότερη μελέτη REACT-1 δείχνουν ότι η αναμνηστική δόση είναι εξαιρετικά αποτελεσματική, καθώς μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 2/3 σε σχέση με εκείνους που έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Επίσης, η μία δόση του εμβολίου στους ανήλικους μειώνει τον κίνδυνο προσβολής από τον κορωνοϊό κατά 56% σε σύγκριση με όσα παιδιά δεν εμβολιάζονται.
 

Πηγή: skai.gr