Βρετανία - κορωνοϊός: Η Rolls-Royce θα απολύσει 9.000 εργαζομένους

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Τουλάχιστον 9.000 μέλη προσωπικού θα απολύσει η βρετανική κατασκευάστρια εταιρεία κινητήρων αεροσκαφών Rolls-Royce, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης για την αντιμετώπιση του αναμενόμενου «πολυετούς» αντίκτυπου της πανδημίας στον τομέα αεροπλοΐας.

Οι θέσεις εργασίας που καταργούνται αντιστοιχούν περίπου στο 1/5 των συνολικά 52.000 υπαλλήλων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση προσωπικού της εταιρείας εδώ και τρεις δεκαετίες.

Η διοίκηση της Rolls-Royce ανέφερε ότι αναμένει η ζήτηση για τους κινητήρες της και τις υπηρεσίες της να είναι μειωμένη επί χρόνια, ως απότοκο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αναδιάρθρωση αφορά κυρίως το τμήμα πολιτικής αεροπλοΐας της εταιρείας, που πλήττεται λόγω των μειωμένων παραγγελιών από την Airbus και την Boeing. Τα 2/3 του συγκεκριμένου τμήματος εδράζονται στη Βρετανία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Rolls-Royce Γουόρεν Ιστ δήλωσε πάντως στο BBC ότι ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί ποιες θέσεις εργασίας θα περικοπούν, καθώς θα χρειαστεί συνεννόηση με τα συνδικάτα.

Η εταιρεία θα περιορίσει επίσης τις κεφαλαιακές δαπάνες. Συνολικά υπολογίζει ότι θα εξοικονομήσει 1,3 δισεκατομμύρια λίρες, 700 εκατομμύρια εκ των οποίων θα εξασφαλιστούν από τις περικοπές των θέσεων εργασίας.