Βρετανία - Κορωνοϊός: Αρνητική δημοσκόπηση για τους χειρισμούς Τζόνσον

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Κατά 170 αυξήθηκαν το 24ωρο έως τις 5 το απόγευμα του Σαββάτου οι θάνατοι επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού που καταγράφηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Υπουργείο Υγείας.

Πλέον συνολικά 34.636 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον SARS-Cov-2.

Κάθε Κυριακή και Δευτέρα, λόγω του Σαββατοκύριακου, η αύξηση των θανάτων είναι συγκριτικά χαμηλότερη από τον απολογισμό άλλων ημερών. Αλλά η καθοδική τάση επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι ο ημερήσιος απολογισμός αυτής της Κυριακής είναι ο χαμηλότερος από τις 24 Μαρτίου, δηλαδή ουσιαστικά την πρώτη ημέρα του lockdown.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 3.142 ξεπερνώντας πλέον τις 243 χιλιάδες.

Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών έχει μειωθεί κατά 15% σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα, πέφτοντας στις 10.035.

Ο Υπουργός Επιχειρήσεων Άλοκ Σάρμα έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ταχεία πρόοδο των προσπαθειών ερευνητών στη Βρετανία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων.

Ανακοίνωσε ότι όλοι οι εθελοντές της πρώτης φάσης της κλινικής δοκιμής εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχουν λάβει πλέον το εμβόλιο και τελούν υπό συνεχή παρακολούθηση.

Προανήγγειλε δε ότι αν τα αποτελέσματα είναι θετικά, η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca που έχει έρθει σε συμφωνία με τους ερευνητές στην Οξφόρδη θα παρασκευάσει 30 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου για άμεση χρήση στο Ηνωμένο Βασίλειο έως το Σεπτέμβριο.

Είπε επίσης ότι η δεύτερη πολλά υποσχόμενη προσπάθεια για εμβόλιο στη Βρετανία, από το Imperial College του Λονδίνου, θα περάσει στην φάση αρχικών κλινικών δοκιμών έως τα μέσα Ιουνίου.

Ο κ. Σάρμα αποκάλυψε επιπλέον ότι έξι δυνητικά φάρμακα κατά του κορωνοϊού εισέρχονται σε φάση κλινικών δοκιμών στη χώρα.

Εν τω μεταξύ, με άρθρο του στη Mail on Sunday ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναγνωρίζει ότι τα σχέδια της κυβέρνησής του για τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας προκαλούν «εκνευρισμό».

Η κυβέρνηση Τζόνσον έχει δεχθεί κριτική για συγκεχυμένα μηνύματα ως προς το πώς ορισμένοι εργαζόμενοι και πολίτες μπορούν να κυκλοφορούν πιο συχνά, ενώ έντονες είναι οι διαφωνίες ορισμένων δασκάλων και γονέων για άνοιγμα κάποιων τάξεων του δημοτικού από την 1η Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η κατάσταση έχει γίνει πιο «σύνθετη», αλλά σημειώνει ότι εμπιστεύεται την «καλή κοινή λογική του βρετανικού λαού», δηλώνοντας πως ελπίζει σε αποκατάσταση «κάποιας κανονικότητας» από τον Ιούλιο και μετά.

Για πρώτη φορά δε από το ξέσπασμα της πανδημίας η κοινή γνώμη έχει στραφεί κατά των χειρισμών της κυβέρνησης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Opinium.

Το 39% των ερωτηθέντων στηρίζουν τις ενέργειες της κυβέρνησης αντί ποσοστού 48% την περασμένη εβδομάδα. Αντίθετα, το 42% πλέον αποδοκιμάζουν τους κυβερνητικούς χειρισμούς, έναντι ποσοστού 36% την περασμένη εβδομάδα.