Βρετανία: Κάτω από τη μονάδα η τιμή R του ρυθμού μετάδοσης του κορωνοϊού

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Από 0,9 έως 1 κυμαίνεται η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο, με βάση τις νεότερες εκτιμήσεις της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα η αντίστοιχη τιμή ήταν μεταξύ 1-1,1. Είναι η πρώτη φορά που το R υποχωρεί κάτω από τη μονάδα από τον Αύγουστο.

Ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων έχει μειωθεί σε -2% με 0, δηλαδή πλέον τα κρούσματα μειώνονται από 0 έως 2% κάθε μέρα.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εβδομαδιαία μελέτη ρυθμού αύξησης των λοιμώξεων από την υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας, μόνο σε τρεις δημοτικές ενότητες της Αγγλίας καταγράφηκε αύξηση των κρουσμάτων από την περασμένη Παρασκευή.

Η διαπίστωση αυτή αναμένεται να εντείνει την επιχειρηματολογία δεκάδων Συντηρητικών βουλευτών που θεωρούν υπερβολική την υπαγωγή του 99% της Αγγλίας από άποψη πληθυσμού στις δύο πιο αυστηρές βαθμίδες περιορισμών μετά από τη λήξη του lockdown την ερχόμενη Τετάρτη.

Εν τω μεταξύ, η τοπική κυβέρνηση στην Ουαλία ανακοίνωσε πρόσθετους περιορισμούς από την επόμενη Παρασκευή ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η επιδημιολογική κατάσταση ενόψει χαλάρωσης ορισμένων μέτρων για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Συγκεκριμένα, κινηματογράφοι, αίθουσες μπόουλινγκ και άλλοι στεγασμένοι χώροι αναψυχής θα κλείσουν, αν και τα εμπορικά καταστήματα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια θα παραμείνουν ανοιχτά.

«Χρειαζόμαστε μια παραπάνω εθνική προσπάθεια», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ουαλίας Μαρκ Ντρέικφορντ.

Πηγή: skai.gr