Κλείσιμο

Βρετανία: Κάθε τρεις εβδομάδες θα επανεξετάζεται η καραντίνα για τις διεθνείς αφίξεις

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Οι όροι της καραντίνας των δύο εβδομάδων για όσους θα ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο από το εξωτερικό θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βρετανού Πρωθυπουργού Τζόνσον.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι οι λεπτομέρειες του μέτρου, που αναμένεται να ισχύσει από τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, θα ανακοινωθούν «εν ευθέτω χρόνω».

Όπως σημείωσε, η αναθεώρηση των κανόνων θα γίνεται ώστε να είναι εξασφαλισμένο πως συνάδουν με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές συστάσεις.

Άφησε να εννοηθεί ότι η επανεξέταση της καραντίνας θα γίνεται μαζί με την επανεξέταση των γενικότερων περιορισμών στις μετακινήσεις.

Η αναθεώρηση του μέτρου κάθε τρεις εβδομάδες δημιουργεί ελπίδες ότι οι Βρετανοί τουρίστες θα μπορέσουν να ταξιδέψουν στους αγαπημένους τους προορισμούς αργότερα το καλοκαίρι χωρίς τον ενδοιασμό που δημιουργεί η προοπτική απομόνωσης με την επιστροφή τους επί βρετανικού εδάφους. Η άγνωστη τελική διάρκεια της καραντίνας, ωστόσο, δεν ευνοεί τις προκρατήσεις.

Ο εκπρόσωπος επέμεινε, εξάλλου, ότι ποτέ δε σχεδιαζόταν η εξαίρεση από την καραντίνα των αφίξεων από τη Γαλλία.

Κοινή δήλωση των δύο χωρών στις 10 Μαΐου, μετά από την προαναγγελία της καραντίνας από τον Μπόρις Τζόνσον, ερμηνεύθηκε ως ανακοίνωση εξαίρεσης της Γαλλίας από το μέτρο.

Ο εκπρόσωπος σχολίασε, ωστόσο, ότι η κοινή δήλωση παρερμηνεύτηκε από τα μέσα ενημέρωσης και ότι το μόνο που δήλωνε είναι πως «αυτή τη στιγμή» δεν υπάρχει καραντίνα στις μετακινήσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Πιθανές εξαιρέσεις ανά χώρα από την καραντίνα για διεθνείς αφίξεις στο Ην. Βασίλειο

Την προοπτική να εξαιρεθούν μελλοντικά από την επικείμενη καραντίνα στο Ηνωμένο Βασίλειο οι αφίξεις από χώρες με χαμηλό αριθμό κρουσμάτων του κορωνοϊού, άφησε ανοιχτή ο Βρετανός Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Δευτέρας, κ. Σαπς επιβεβαίωσε ότι οι λεπτομέρειες της καραντίνας για τις διεθνείς αφίξεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα και ότι το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Ιουνίου.

Όπως σημείωσε, αρχικά θα πρόκειται για ένα μέτρο με καθολική ισχύ αναφορικά με τη χώρα προέλευσης του κάθε ταξιδιώτη που θα έρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σε ερώτηση Συντηρητικού βουλευτή, ωστόσο, ο υπουργός είπε ότι πράγματι η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει στη συνέχεια «περαιτέρω βελτιώσεις» του μέτρου της καραντίνας.

«Για παράδειγμα, πράγματα όπως αερογέφυρες που θα επιτρέπουν σε κόσμο από άλλες χώρες που και οι ίδιες έχουν επιτύχει χαμηλότερα επίπεδα μόλυνσης από τον κορωνοϊό να έρχονται στη χώρα. Άρα, πρόκειται για ενεργείς συζητήσεις, οι οποίες όμως θα πάνε πέρα από αυτό που αρχικά θα είναι μία καθολική κατάσταση», είπε ο κ. Σαπς.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού, η Daily Mail εκτίμησε ότι ίσως χώρες «όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα» εξαιρεθούν αργότερα από την υποχρέωση καραντίνας.

Αρχικά πιστεύεται ότι από το μέτρο θα εξαιρούνται μόνο οι οδηγοί φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα, οι εργαζόμενοι σε κρίσιμες υποδομές και στον τομέα εθνικής ασφάλειας, οι διπλωμάτες και ενδεχομένως επιστήμονες που πραγματοποιούν έρευνες για τον κορωνοϊό.

Δεν έχει γίνει γνωστό ποτέ ακριβώς θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες του μέτρου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αεροπορικές εταιρείες και από παράγοντες του τομέα τουρισμού και ταξιδιών.

Νωρίτερα το μεσημέρι ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού είχε δηλώσει ότι οι όροι της καραντίνας θα επανεξετάζονται κάθε τρεις εβδομάδες.