Βρετανία: Κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ ο Κόρμπιν

Κατά της έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ τάσσονται οι Εργατικοί δια στόματος και του Τζέρεμι Κόρμπιν. 

«Ο ιδρυτής των WikiLeaks δεν θα πρέπει να εκδοθεί επειδή αποκάλυψε τις θηριωδίες των ΗΠΑ»  δήλωσε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, παραθέτοντας σχετικό βίντεο. 

«Η έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ για την αποκάλυψη αποδείξεων βιαιοπραγιών στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα πρέπει να βρει αντίθετη τη βρετανική κυβέρνηση»  προειδοποίησε ο Τζέρεμι Κόρμπιν.

Ο Ασάνζ συνελήφθη την Πέμπτη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο αφότου η χώρα αποφάσισε να τον απελάσει από το κτίριο μετά από σχεδόν επταετή παραμονή σε αυτό. 

Η βρετανική αστυνομία δήλωσε ότι ο Ασάνζ συνελήφθη για παραβίαση της εγγύησής του το 2012 και μετά από σχετικό αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση. 

Την Πέμπτη, η σκιώδης υπουργός Εσωτερικών των Εργατικών, Νταιάν Άμποτ, δήλωσε ότι ο Ασάνζ «δεν καταδιώκεται για την προστασία της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ». «Καταδιώκεται επειδή έχει αποκαλύψει παραπτώματα από τις αμερικανικές διοικήσεις και τις στρατιωτικές δυνάμεις τους»  ανέφερε στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στον αντίποδα, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη σύλληψη, επιβεβαιώνοντας ότι ο Ασάνζ «συνελήφθη σε σχέση με αίτημα έκδοσης από τις αρχές των ΗΠΑ», προσθέτοντας πως η σύλληψη «δείχνει ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». 
Πηγή: skai.gr