Ισχυρό προβάδισμα του Σιν Φέιν στις τοπικές εκλογές της Β. Ιρλανδίας

Το ιρλανδικό εθνικιστικό κόμμα Σιν Φέιν εξασφαλίζει τις περισσότερους ψήφους στις τοπικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η άλλοτε πολιτική πτέρυγα του IRA βρίσκεται κοντά σε μια ιστορική νίκη.

Ειδικότερα, το Σιν Φέιν εξασφαλίζει το 29% των ψήφων έναντι 21,3% του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) -- που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βορείου Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο -- όπως μετέδωσαν το βρετανικό BBC και το ιρλανδικό RTE μετά την καταμέτρηση αποτελεσμάτων από τις 18 εκλογικές περιφέρειες.

Το DUP προειδοποίησε, πάντως, ότι το κόμμα του θα αρνηθεί να συμμετάσχει σε μία τοπική κυβέρνηση με πρωθυπουργό από το Σιν Φέιν εάν το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες δεν επιτύχουν σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το ειδικό τελωνειακό καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Brexit.

«Μέχρι να επιτύχουμε αυτήν την πρόοδο, ξεκαθάρισα ότι δεν πρόκειται να προτείνω υπουργούς», δήλωσε ο επικεφαλής του DUP Τζέφρι Ντόναλντσον στην ιρλανδική τηλεόραση, αναφερόμενος στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που διέπει το εμπόριο μετά το Brexit.

Πηγή: skai.gr