Βρετανίδα ΥΠΕΞ: Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία – Υπάρχουν κι άλλες χώρες!

«Φοβάμαι ότι η Ρωσία δε θα σταματήσει στην Ουκρανία» δηλώνει σε συνέντευξή της στο Sky News η βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας, προειδοποιώντας ότι «μπορεί να είμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου». 

Η βρετανίδα ΥΠΕΞ προειδοποίησε ότι μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. «Ο Πρόεδρος Πούτιν έχει αμφισβητήσει ευθέως γιατί και άλλες χώρες στην ανατολική Ευρώπη είναι μέλη του ΝΑΤΟ», δήλωσε χαρακτηριστικά η Τρας στο Sky News. 

«Αυτό, φοβάμαι, δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία. Αυτή είναι μια επίθεση στα γειτονικά κράτη της Ρωσίας και σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης» σημείωσε.

Η υπουργός Εξωτερικών του ΗΒ είπε ακόμα ότι μια επίθεση στην Ουκρανία θα οδηγήσει σε «υπονόμευση της ασφάλειας στην Ευρώπη» και «θα μπορούσαμε επίσης να δούμε άλλους επιτιθέμενους σε όλο τον κόσμο να τη βλέπουν ως ευκαιρία επίσης να επεκτείνουν τις φιλοδοξίες τους». 

Σύμφωνα με την κ. Τρας, «αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο». «Πρέπει να δώσουμε το μήνυμα στον Βλαντίμιρ Πούτιν ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανταμοιβή για την επιθετικότητα». 

Ξεκαθάρισε ότι θέλει μια διπλωματική λύση στην κρίση, αλλά «δεν μπορεί να είναι εις βάρος της ουκρανικής κυριαρχίας».

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία επιδιώκει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά η Ρωσία δεν θέλει να δει τη στρατιωτική συμμαχία κοντά στα σύνορά της και ασκεί πιέσεις ώστε η Ουκρανία να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. 

Η Βρετανίδα ΥΠΕΞ διεμήνυσε ότι οι στρατιωτικές συμμαχίες της Ουκρανίας «δεν είναι απόφαση της Ρωσίας». 

«Ανησυχώ πολύ για την κατάσταση. Θα μπορούσαμε να βρεθούμε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη που θα είχε σοβαρές συνέπειες» σημείωσε.  

Η υπουργός Εξωτερικών είπε ότι υπάρχει «ακόμη χρόνος» για τη Ρωσία να υπαναχωρήσει, αλλά «υπάρχει μόνο περιορισμένος χρόνος για να το κάνει αυτό». 
 

Πηγή: skai.gr