Βρετανία: Επιστρέφει η Βουλή των Κοινοτήτων με πολλαπλές πιέσεις για τον Μπόρις Τζόνσον

Αντιμέτωπος με κριτική και πιέσεις ακόμα και από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του αναμένεται να βρεθεί ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον το απόγευμα, κατά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής των Κοινοτήτων μετά από το θερινό διάλειμμα.

Στο επίκεντρο της κριτικής πιστεύεται ότι θα είναι οι χειρισμοί της κρίσης στο Αφγανιστάν και τα σχέδια που έχουν διαρρεύσει περί αύξησης των εισφορών Εθνικής Ασφάλισης ώστε να χρηματοδοτηθεί το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.

Σε δήλωσή του προς τους βουλευτές ο κ. Τζόνσον αναμένεται να επισημάνει «το θάρρος και την επινοητικότητα» όσων συνέδραμαν την επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ. Θα επαναλάβει επίσης τη δέσμευση να μετέλθει «κάθε οικονομικό, πολιτικό και διπλωματικό μοχλό πίεσης» για να βοηθήσει όσους έχουν μείνει πίσω στο Αφγανιστάν και για να προστατεύσει το Ηνωμένο Βασίλειο από πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις εκπορευόμενες από την κεντρασιατική χώρα.

Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης έχουν χαρακτηρίσει την επιχείρηση εκκένωσης «χαοτική» με την κριτική να στρέφεται τόσο κατά του Πρωθυπουργού όσο και κατά του Υπουργού Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ, ο οποίος έχει παραδεχθεί ότι δε γνωρίζει με ακρίβεια τον αριθμό των Βρετανών και Αφγανών πολιτών που δικαιούνταν να απομακρυνθούν με βρετανικές πτήσεις αλλά τελικά έμειναν πίσω.

Ο Μπόρις Τζόνσον δέχεται επίσης ήδη έντονη κριτική από στελέχη των Συντηρητικών για το σχέδιο αύξησης των κοινωνικών εισφορών για την κάλυψη ενός χρηματοδοτικού κενού στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, που υπολογίζεται γύρω στα 10 δισεκατομμύρια λίρες.

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών των Συντηρητικών Φίλιπ Χάμοντ προειδοποίησε την Κυριακή ότι θα υπάρξει «σημαντική αντίδραση» αν προχωρήσει ο Πρωθυπουργός σε επίσημη ανακοίνωση για το σχέδιο αυτό.

Οι Συντηρητικοί βουλευτές που αντιδρούν επισημαίνουν ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα συνιστά παραβίαση του εκλογικού μανιφέστο του κόμματος από το 2019. Τότε ο κ. Τζόνσον δεσμευόταν να μην αυξήσει ως Πρωθυπουργός το φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ ή τις εισφορές Εθνικής Ασφάλισης.

Η αύξηση των εισφορών, εφόσον επιβεβαιωθεί, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 1% με 2%.

Περαιτέρω αντιδράσεις προκαλεί από βουλευτές η πρόθεση του κ. Τζόνσον να καταργήσει το έκτακτο λόγω πανδημίας βοήθημα των 20 λιρών την εβδομάδα για όσους λαμβάνουν το ενιαίο επίδομα πρόνοιας Universal Credit. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει την κατάργηση του βοηθήματος από τον περασμένο Οκτώβριο.

Η οργάνωση αρωγής Action for Children προειδοποιεί ότι με την κατάργηση του βοηθήματος οι εργαζόμενες οικογένειες θα δουν τη μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημα από κοινωνικά επιδόματα από το 2010, κάτι που θα ρίξει πολλές από αυτές στη φτώχεια.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται επίσης εντός της εβδομάδας να ανακοινώσει πρόσθετη χρηματοδότηση 5,5 δισεκατομμυρίων λιρών για το εθνικό σύστημα υγείας NHS, ώστε να μπορέσει να αντεπεξέλθει το επόμενο εξάμηνο στις αυξημένες ανάγκες θεραπείας ασθενών που δεν εξυπηρετήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Το ποσό αυτό προστίθεται στα 6,6 δισεκατομμύρια λίρες για το NHS που είχαν ανακοινωθεί το Μάρτιο για το πρώτο μισό του οικονομικού έτους 2021-22. Είναι ωστόσο συνολικά σχεδόν τα μισά χρήματα από αυτά που ζητούν οι διοικητές του συστήματος υγείας.

Πηγή: skai.gr