Βρετανία: Επέκταση χορήγησης αναμνηστικής δόσης σε όλους τους ενήλικες - 3 μήνες μετά τη δεύτερη δόση

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την επέκταση και επιτάχυνση του προγράμματος χορήγησης της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού συνέστησε η αρμόδια Ενιαία Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, συστήνεται πλέον η χορήγηση της τρίτης δόσης σε όλους τους ενήλικες, από 18 ετών και πάνω. Μέχρι τώρα η τρίτη δόση χορηγείται στους κατοίκους από 40 ετών και πάνω και στους πιο ευπαθείς.

Η επιτροπή αποφάνθηκε επίσης ότι η αναμνηστική δόση μπορεί να χορηγείται αφού έχουν παρέλθει τουλάχιστον τρεις μήνες απόλυτη δεύτερη δόση. Μειώνεται δηλαδή στο μισό το διάστημα που θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει μεταξύ δεύτερης και τρίτης δόσης, από το εξάμηνο που ίσχυε μέχρι τώρα.

Συστήνεται επίσης η χορήγηση της δεύτερης δόσης στους ανήλικους ηλικίας 12-15, επίσης μετά από την παρέλευση τριών μηνών από την πρώτη δόση. Μέχρι τώρα δινόταν στις ηλικίες από 16 και πάνω.

Η τρίτη δόση εξακολουθεί να είναι από το εμβόλιο της Pfizer ή μισή δόση του σκευάσματος της Moderna.

Η βρετανική κυβέρνηση αναμένεται να αποδεχθεί τις συστάσεις, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη άμυνα έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Ο αναπληρωτής αρχίατρος Τζόναθαν Βαν Ταμ σημείωσε κατά την παρουσίαση των συστάσεων ότι «αν η αποτελεσματικότητα των εμβολίων μειώνεται από την Όμικρον όπως μοιάζει αρκετά πιθανό, ο μεγαλύτερος αντίκτυπος πιθανώς θα αφορά την αποτροπή λοίμωξης, αλλά ελπίζουμε ότι θα υπάρχει μικρότερος αντίκτυπος στην αποτροπή σοβαρής νόσησης».
 

Πηγή: skai.gr