Κλείσιμο

Βρετανία: Εξαίρεση καραντίνας για εργαζόμενους- επαφές κρουσμάτων σε 16 κρίσιμους τομείς

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με 16 κρίσιμους τομείς για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, οι εργαζόμενοι στους οποίους θα μπορούν να εξαιρούνται στο εξής από την υποχρέωση δεκαήμερης απομόνωσης αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19.

Πάνω από 1,7 εκατομμύρια πολίτες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ειδοποιηθεί από το πρόγραμμα ιχνηλάτησης του συστήματος υγείας NHS να αυτοαπομονωθούν λόγω επαφής τους με φορέα του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις στη στελέχωση καίριων θέσεων εργασίας.

Οι απουσίες προσωπικού π.χ. στον τομέα επεξεργασίας και διανομής τροφίμων έχει οδηγήσει σε άδεια ράφια σε σουπερμάρκετ.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι η υποχρέωση απομόνωσης θα αρθεί για τους πλήρως εμβολιασμένους στις 16 Αυγούστου και όχι νωρίτερα, όπως πιέζουν εργοδότες και βουλευτές.

Όπως είχε προαναγγελθεί, ωστόσο, στη δημοσιότητα δόθηκε μια λίστα με εξαιρέσεις, που αφορά εργαζόμενους στον τομέα της ενέργειας, σε πυρηνικές μονάδες, στις ψηφιακές υποδομές, στην παραγωγή και προμήθεια τροφίμων, στη διαχείριση απορριμμάτων και υδάτων, στο τομέα των φαρμάκων, των κτηνιατρικών φαρμάκων, των ιατρικών συσκευών, των αναλώσιμων ιατρικών υλικών, των αναγκαίων χημικών, στις υπηρεσίες άμεσης δράσης, σε αναγκαίες συγκοινωνίες, στον έλεγχο των συνόρων, σε βασικές δομές εθνικής άμυνας και στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Ορισμένοι από τους εργαζόμενους σε αυτούς τους τομείς θα μπορούν να συνεχίζουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους ακόμα και αν ειδοποιηθούν ότι ήρθαν σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού, εφόσον υποβάλλονται σε καθημερινά διαγνωστικά τεστ που επιστρέφουν αρνητικά.

Οι εργαζόμενοι αυτοί θα πρέπει να είναι πλήρως εμβολιασμένοι, με τη δεύτερη δόση να έχει γίνει τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την ειδοποίηση για επαφή με κρούσμα και τα ονόματά τους να υπάρχουν σε κατάλογο αναγκαίων υπαλλήλων που θα έχουν υποβάλει στην κυβέρνηση οι εργοδότες τους.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα των τροφίμων, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Τροφίμων Τζορτζ Γιούστις δήλωσε το πρωί ότι η εξαίρεση θα αφορά εν τέλει περίπου 10.000 εργαζόμενους σε περίπου 500 μεγάλα κέντρα επεξεργασίας και διανομής τροφίμων, αλλά δε θα αφορά εργαζόμενους σε σουπερμάρκετ.