Βρετανία: Εγκρίθηκε παράταση μέτρων και νόμου κατά πανδημίας -Μείωση επιπέδου συναγερμού στο NHS

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την παράταση των περιορισμών κατά του κορωνοϊού έως τα τέλη Ιουνίου, καθώς και την επέκταση του νόμου περί κορωνοϊού, που προσδίδει στην κυβέρνηση έκτακτες εξουσίες, έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Οι κυβερνητικές προτάσεις στηρίχθηκαν από την αντιπολίτευση, αν και βουλευτές όλων των κομμάτων εξέφρασαν κατά τη σχετική συζήτηση την αντίθεσή τους είτε με την «αργή» άρση του lockdown είτε με τις αυξημένες εξουσίες που αποκτά η κυβέρνηση.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να στηρίζει το χρονοδιάγραμμα που ορίζει πλήρη άρση των περιορισμών στις 21 Ιουνίου, ενώ δικαιολόγησε την επέκταση των εκτάκτων εξουσιών λέγοντας ότι είναι αναγκαία π.χ. για την προστασία πολιτών και επιχειρήσεων από εξώσεις εν μέσω πανδημίας ή για τη διενέργεια δικαστικών συνεδριάσεων μέσω τηλεδιάσκεψης.

Μεταξύ των μέτρων που εισήγαγε η κυβέρνηση είναι η επιβολή προστίμου 5.000 λιρών για όποιον επιχειρήσει ταξίδι αναψυχής στο εξωτερικό πριν να δοθεί άδεια. Η νωρίτερη πιθανή ημερομηνία για άρση της απαγόρευσης διεθνών ταξιδιών αναψυχής παραμένει η 17η Μαΐου, με τις αποφάσεις να αναμένεται πως θα ανακοινωθούν στις 5 Απριλίου. Το πρόστιμο θα αρχίσει να ισχύει από την προσεχή Δευτέρα (29 Μαρτίου).

Εν τω μεταξύ, στα 63 μετρήθηκαν τα επιβεβαιωμένα θύματα του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο το τελευταίο 24ωρο, ενώ τα νέα κρούσματα ανήλθαν σε 6.391.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι η πρώτη δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί πλέον σε 28,99 εκατομμύρια πολίτες.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο έχει χορηγηθεί στο 95% των πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών και ότι το ποσοστό προστασίας έναντι θανάτου από τον κορωνοϊό προσδιορίζεται στο 85%.

Η σημαντική μείωση του αριθμού των νοσηλευόμενων οδήγησε τον επικεφαλής του NHS Αγγλίας Σάιμον Στίβενς να συστήσει την υποβάθμιση του επιπέδου συναγερμού στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από την τέταρτη βαθμίδα στην τρίτη.

Αυτό σημαίνει ότι πλέον οι περιφερειακές διοικήσεις των νοσοκομείων ανακτούν μεγαλύτερο κομμάτι της αυτονομίας τους και της δυνατότητας διαχείρισης πόρων καθώς η πίεση σε εθνικό επίπεδο έχει περιοριστεί.

Πάντως η υπηρεσία Δημόσια Υγεία Αγγλίας ανακοίνωσε ότι με το άνοιγμα την σχολείων στις αρχές του μήνα παρατηρήθηκε αύξηση των κρουσμάτων στους ανήλικους, αν και σε αναμενόμενα επίπεδα.

Στις ηλικίες 10-19 ετών τα κρούσματα την εβδομάδα που πέρασε ήταν 100,7 ανά 100.000 παιδιά (από 79,7 το προηγούμενο επταήμερο) και στις ηλικίες 5-9 ήταν 63,5 ανά 100.000 (από 39,9 την προηγούμενη εβδομάδα).

Σε όλες τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες καταγράφεται μείωση της αντίστοιχης αναλογίας των κρουσμάτων.

Πηγή: skai.gr