Βρετανία: Διπλασιασμός κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού την τελευταία εβδομάδα

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο αριθμός των κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο σχεδόν διπλασιάστηκε την τελευταία εβδομάδα, από 3.535 σε 6.959.

Τα στοιχεία από τον οργανισμό Δημόσια Υγεία Αγγλίας δείχνουν ότι τα επίκεντρα της έξαρσης της μετάλλαξης παραμένουν το Μπόλτον, το Μπλάκμπερν και το Μπέντφορντ.

Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία των φορέων της μετάλλαξης είναι άτομα που δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου, συγκεκριμένα 3.367 περιπτώσεις από τις 5.599 στην Αγγλία.

Μόνο 177 φορείς της ινδικής μετάλλαξης είχαν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, μια υπενθύμιση ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων δεν φτάνει στο 100%.

Οι 29 από τις 43 εισαγωγές περιστατικών ινδικής παραλλαγής σε νοσοκομείο αφορούσαν μη εμβολιασμένα άτομα, όπως και οι οκτώ στους συνολικά 12 θανάτους.

Ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι πλέον πάνω από τα μισά κρούσματα στη χώρα, ενδεχομένως και τρία στα τέσσερα, αφορούν την ινδική μετάλλαξη.

Σε συνέντευξη Τύπου από την Ντάουνινγκ Στριτ ο κ. Χάνκοκ κλήθηκε επίσης να απαντήσει στα όσα βαρύτατα του καταλόγισε ο πρώην κορυφαίος σύμβουλος του Πρωθυπουργού Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, κυρίως το ότι την άνοιξη του 2020 είπε ψέματα προς τον κ. Τζόνσον ότι κάθε ασθενής που θα μεταφερόταν από νοσοκομείο σε οίκο ευγηρίας θα υποβαλλόταν πρώτα σε διαγνωστικό τεστ κορωνοϊού.

Ο κ. Χάνκοκ έχει κατηγορηθεί και σε άλλες περιστάσεις ότι επέτρεψε να μεταφερθούν ηλικιωμένοι ασθενείς από νοσοκομεία σε γηροκομεία στο αποκορύφωμα του πρώτου κύματος της πανδημίας δίχως να έχουν υποβληθεί σε τεστ.

Ερωτηθείς τρεις φορές, ο κ. Χάνκοκ δε διέψευσε την κατηγορία, λέγοντας μόνο στην ουσία ότι στην αρχή της πανδημίας δεν υπήρχε η δυνατότητα για διενέργεια όλων των διαγνωστικών τεστ που απαιτούνταν.

Επίσημα κυβερνητικά έγγραφα έχουν δείξει ότι τα διαγνωστικά τεστ πριν από τη μεταφορά ασθενών από νοσοκομεία σε οίκους ευγηρίας δεν κατέστησαν υποχρεωτικά παρά μόνο από τις 15 Απριλίου.

Πηγή: skai.gr