Βρετανία: Δίκη κατά του Μπόρις Τζόνσον λόγω Brexit

Στη Μ. Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC προειδοποίησε ότι η έξοδος από των Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία θα πλήξει καίρια την οικονομία και θα βαθύνει την πόλωση και τον διχασμό των πολιτών.

Εν τω μεταξύ ο Μπόρις Τζόνσον, που θεωρείται φαβορί για την διαδοχή στην ηγεσία των Τόρρηδων βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη. Η μήνυση εναντίον του πρώην υπουργού Εξωτερικών και πρώην δημάρχου Λονδίνου κατατέθηκε από ιδιώτη με χρήματα που συγκεντρώθηκαν με crowdfunding.

O Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται για παραβίαση του νόμου αναφορικά με το ψευδ?ς σύνθημα των 350 εκατομ. στερλινών, που μετά το brexit θα διοχετεύονταν κάθε εβδομάδα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το σύνθημα ήταν γραμμένο στο λεωφορείο, με το οποίο περιόδευε ο Μπόρις Τζόνσον για την προώθηση του brexit, όταν ακόμη ήταν Δήμαρχος Λονδίνου.

Υπάρχει νομικό έδαφος για να προχωρήσει η υπόθεση

Με βάση τον ισχύοντα νόμο οι ψευδείς υποσχέσεις για επηρεασμό των ψηφοφόρων, που λέγoνται από πολιτικό με επίσημο αξίωμα απαγορεύονται. Και τα 350 εκατ. στο NHS ήταν ψέμα, το οποίο με διάφορες σοφιστείες προσπάθησε να καλύψει ο Μπόρις Τζόνσον μετά την επικράτηση του brexit.

Πρωτοδικείο του Λονδίνου έκρινε πως υπάρχει έδαφος για να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση, την οποία παρέπεμψε σε τακτικό δικαστήριο, που θα αποφανθεί αν θα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο. Ο ποινικολόγος που κατέθεσε την μήνυση δήλωσε από τη μεριά του: «Aποδεδειγμένα ψέματα με στόχο πολιτικά οφέλη από κάτοχο δημοσίου αξιώματος, υπονομεύουν και ευτελίζουν τους δημοκρατικούς θεσμούς».

Η νομική ομάδα του κ. Τζόνσον επιχειρηματολογεί από την πλευρά της ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη προκειμένου να πληγεί το κύρος του πελάτη τους, ο οποίος θεωρείται από τα γραφεία στοιχημάτων φαβορί για την διαδοχή στην ηγεσία και την πρωθυπουργία, μετά την αποχώρηση της Τερέζα Μέι την 7η Ιουνίου. Έως αυτή τη στιγμή δέκα υπουργοί, νυν και πρώην έχουν δηλώσει πως θα διεκδικήσουν την Ηγεσία των Συντηρητικών.
Πηγή: Πηγή: DW - Μαρία Καστρισιανάκη, Λονδίνο