Κλείσιμο

Βρετανία: Απετράπη "ανταρσία" στους Τόρις για τις έκτακτες εξουσίες της κυβέρνησης

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για «ασέβεια» και «περιφρόνηση» του κοινοβουλίου επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση με δήλωσή του στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων σερ Λίντσεϊ Χόιλ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο έχουν υιοθετηθεί έκτακτα νομοθετήματα κατά του κορωνοϊού.

Ο σερ Λίντσεϊ κάλεσε την κυβέρνηση να ενημερώνει εγκαίρως τους βουλευτές και να μη καταχράται τους νομοθετικούς κανονισμούς ώστε να αποφεύγεται η συζήτηση επί νομοθετημάτων που αφορούν έκτακτα περιοριστικά μέτρα.

Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος του σώματος ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει τη συζήτηση και ψηφοφορία επί τροπολογίας «ανταρτών» Συντηρητικών βουλευτών η οποία επιδίωκε να διενεργείται κοινοβουλευτική ψηφοφορία επί των εκτάκτων νομοθετημάτων κατά της πανδημίας.

Ο σερ Λίντσεϊ είπε ότι η τροπολογία δε συνάδει με το χαρακτήρα της διαδικασίας ανανέωσης ή όχι των εκτάκτων εκτελεστικών εξουσιών εν μέσω πανδημίας. Η ανανέωση αυτή κρίνεται σε κοινοβουλευτική ψηφοφορία αργότερα την Τετάρτη.

Η κυβέρνηση είχε βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς πιστεύεται ότι η τροπολογία είχε τη στήριξη περίπου 80 Συντηρητικών βουλευτών, που αντιδρούν στον τρόπο λήψης και στην έκταση των περιοριστικών μέτρων που αποφασίζει η κυβέρνηση Τζόνσον.