Βρετανία: Ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών λόγω κορωνοϊού εκτός νοσοκομείων

Associated Press

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Κατά 41% περισσότεροι από τον απολογισμό της κυβέρνησης ήταν οι θάνατοι από τον κορωνοϊό στην Αγγλία και την Ουαλία έως και τις 10 Απριλίου, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής.

Συγκεκριμένα, μέχρι και εκείνη την ημέρα το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινώσει ότι 9.288 ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους λόγω Covid-19. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό σε 13.121.

Η διαφορά έγκειται στο ότι το Υπουργείο Υγείας ανακοινώνει μόνο θανάτους που έχουν σημειωθεί σε νοσοκομεία, ενώ το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής προσμετρά και τους θανάτους στην κοινότητα. Επίσης, το Υπουργείο Υγείας προχωρά τακτικά σε αναπροσαρμογή του αριθμού των θανάτων για καθεμία ημέρα, λόγω ορισμένων καθυστερήσεων στην καταχώριση πιστοποιητικών θανάτου.

Το 16% των θανάτων από κορωνοϊό που είχαν καταχωρηθεί έως τις 10 Απριλίου, δηλαδή 1.662, είχαν σημειωθεί εκτός νοσοκομείων - σε σπίτια, οίκους ευγηρίας και άλλες δομές κοινωνικής περίθαλψης. Πιο συγκεκριμένα, 466 ασθενείς κατέληξαν στο σπίτι τους, 1.043 σε οίκους ευγηρίας, 87 σε άλλες μονάδες φιλοξενίας, 21 σε κοινοτικά καταλύματα και 45 υπό αδιευκρίνιστες άλλες συνθήκες διαμονής.

Την εβδομάδα 4-10 Απριλίου ένας στους τρεις θανάτους (33,6%) σε Αγγλία και Ουαλία, δηλαδή 6.213, οφειλόταν στον κορωνοϊό, ενώ την εβδομάδα που είχε προηγηθεί ο Covid-19 ευθυνόταν για έναν στους πέντε θανάτους (21,2%).

Συνολικά κατά την εβδομάδα που έληξε στις 10 Απριλίου στην Αγγλία και στην Ουαλία σημειώθηκαν 18.516 θάνατοι. Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο αριθμό θανάτων από την πρώτη εβδομάδα του 2000. Είναι επίσης ένας απολογισμός μεγαλύτερος κατά σχεδόν 8.000 (80%) σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας για την ίδια εβδομάδα μέσα στο χρόνο.