Βρετανία: Αδύναμη η ιχνηλάτηση των επαφών ατόμων με κορωνοϊό

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Σχεδόν ένας στους πέντε πολίτες που έχουν αναφερθεί ως στενές επαφές επιβεβαιωμένων φορέων του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει εντοπιστεί από τις αρμόδιες αρχές ιχνηλάτησης, σύμφωνα με τα νεότερα εβδομαδιαία στοιχεία.

Συγκεκριμένα, κατά τις εννέα εβδομάδες που λειτουργεί το πρόγραμμα ιχνηλάτησης έως και τις 29 Ιουλίου, οι αρμόδιες αρχές έχουν έρθει σε επικοινωνία με 199.524 άτομα ζητώντας τους να απομονωθούν διότι έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένους φορείς. Πρόκειται για απολογισμό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 82% του συνόλου των κατονομασθέντων επαφών των φορέων.

Για την εβδομάδα έως και τις 29 Ιουλίου οι αρμόδιες αρχές κατάφεραν να επικοινωνήσουν με το 72,4% των επαφών ατόμων που έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό.

Το ποσοστό είναι μειωμένο σε σύγκριση με το 76,2% της προηγούμενης εβδομάδας. Είναι η τρίτη συνεχής εβδομάδα με μειωμένο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα στοιχεία έρχονται ενώ επιστήμονες έχουν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα σφοδρότερο δεύτερο κύμα της πανδημίας όταν ανοίξουν τα σχολεία το Σεπτέμβριο και οι γονείς επιστρέψουν στις δουλειές τους είναι η δραστική βελτίωση της αποδοτικότητας του προγράμματος ιχνηλάτησης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι καθυστερήσεις και η ανεπάρκεια πτυχών του κεντρικού κυβερνητικού προγράμματος ιχνηλάτησης έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους να υιοθετήσουν δικά τους συστήματα εντοπισμού επαφών την επιβεβαιωμένων φορέων του ιού.

Σημειώνεται ότι όπου την ιχνηλάτηση επαφών αναλαμβάνουν τοπικές ομάδες προστασίας της δημόσιας υγείας, τα ποσοστά αποτελεσματικότητας αγγίζουν το 98%.

Αντίθετα, όταν η προσπάθεια επικοινωνίας με επαφές φορέων του ιού γίνεται κεντρικά μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου το ποσοστό ανταπόκρισης πέφτει στο 56%.