Βρετανία: 15ετής φυλάκιση για έφηβο που πέταξε στο κενό 6χρονο παιδί 

Βρετανία: 15ετής φυλάκιση για έφηβο που πέταξε στο κενό 6χρονο παιδί 

Ένας έφηβος καταδικάστηκε την Παρασκευή με φυλάκιση τουλάχιστον 15 ετών επειδή έριξε ένα 6χρονο αγόρι από 30 μέτρα ύψος στο βρετανικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Tate Modern. 

Ο λόγος για τον 18χρονο Τζόντι Μπρέιβερι, ο οποίος ομολόγησε την ενοχή του για απόπειρα δολοφονίας του παιδιού πριν έξι μήνες. Ο 6χρονος, γαλλικής υπηκοότητας, επέζησε από την πτώση, αλλά υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς (χτύπημα στο κεφάλι – κατάγματα) που του άλλαξαν τη ζωή. Το παιδί νοσηλεύεται,  παραμένει σε αναπηρικό αμαξίδιο, και θα χρειάζεται διαρκή φροντίδα για τα επόμενα δύο χρόνια.  

Ο δικαστής ανέφερε ότι η διαταραχή του αυτισμού του δράστη δεν δικαιολογεί την επίθεση και ότι παρουσιάζει «σοβαρό και άμεσο κίνδυνο για τους πολίτες».

«Θα ξοδέψεις το μεγαλύτερο μέρος - αν όχι όλη - της ζωής σου υπό κράτηση... μπορεί να μην απελευθερωθείς ποτέ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δικαστής, απευθυνόμενος στον Μπρέιβερι.

Την ώρα της απόφασης, την οποία παρακολούθησε μέσω απευθείας βιντεοσύνδεσης από νοσοκομείο, ο δράστης φαινόταν απαθής, με τα πόδια του σταυρωμένα, ενώ περιστασιακά τοποθετούσε τα χέρια του πίσω από το κεφάλι του. 

Το δικαστήριο άκουσε ότι τη στιγμή του συμβάντος, ο Μπρέιβερι είπε ότι έκανε την αποτρόπαιη πράξη του επειδή ήθελε να εμφανιστεί στις ειδήσεις. Οι μάρτυρες τον περιέγραψαν ως ήρεμο και στερούμενο συναισθήματος, τη στιγμή του τρομερού συμβάντος. Είπαν επίσης ότι αργότερα ακούστηκε να λέει: «Δεν φταίω εγώ, φταίνε οι κοινωνικές υπηρεσίες».

Η απόφαση για φυλάκιση του Μπρέιβερι ελήφθη παρά το γεγονός ότι οι ψυχιατρικοί εμπειρογνώμονες είπαν στο δικαστήριο ότι θα έπρεπε να κρατηθεί σε νοσοκομείο.

Η οικογένεια του θύματος είπε: «Τα λόγια δεν μπορούν να εκφράσουν τη φρίκη και το φόβο που έχουν προκαλέσει οι πράξεις του σε εμάς και το γιο μας, ο οποίος τώρα, έξι μήνες μετά, αναρωτιέται γιατί βρίσκεται στο νοσοκομείο. Πώς δεν μπορεί να δει σε κάθε ξένο έναν πιθανό ‘’κακοποιό’’ που θα μπορούσε να του προκαλέσει τεράστιο πόνο και ταλαιπωρία;» Κανένα μέλος της οικογένειας του θύματος ή του Μπρέιβερι δεν παρέστησαν στο δικαστήριο. 
 

Πηγή: skai.gr