Βραζιλία: «Βυθίζει» τη δημοτικότητα του Μπολσονάρου ο κορωνοϊός

Η δημοτικότητα του προέδρου της Βραζιλίας γνωρίζει τη χειρότερή της πτώση τα δύο χρόνια που ο Ζαΐχ Μπολσονάρου ασκεί την εξουσία, καθώς η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής πλήττεται σκληρά από το δεύτερο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, κατέδειξε δημοσκόπηση του ινστιτούτου Datafolha που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή.

Μόλις το 31% των πολιτών θεωρεί ότι ο ακροδεξιός πρόεδρος κάνει «καλή» ή «πολύ καλή» δουλειά, έναντι του 37% σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις, τον Αύγουστο και τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Νταταφόλια.

Το ποσοστό των Βραζιλιάνων που χαρακτηρίζουν «κακή» ή «πολύ κακή» την προεδρία του παράλληλα αυξήθηκε από το 32% στο 40% του δείγματος.

Η πτώση της δημοτικότητας του 65χρονου προέδρου συνέπεσε με τον τερματισμό του προγράμματος οικονομικής στήριξης που προσφερόταν από τον Απρίλιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020 σε 68 εκατ. Βραζιλιάνους — σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού — για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της πανδημίας, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 215.000 ανθρώπους στη χώρα που θρηνεί τα περισσότερα θύματα στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται τόσο για τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, όσο και για τη μεγάλη καθυστέρηση στην εκστρατεία εμβολιασμού, που άρχισε αυτή την εβδομάδα και ήδη αντιμετωπίζει δυσχέρειες.

Σύμφωνα με το ινστιτούτο Νταταφόλια, το ποσοστό απόρριψης του προέδρου φθάνει το 50% μεταξύ όσων φοβούνται ότι θα μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος εξαρχής υποβάθμιζε τη σοβαρότητα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, χαρακτηρίζοντας «γριπούλα» την COVID-19, τελευταία αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ