Βραζιλία: Σχεδόν 1.200 νεκροί εξαιτίας της COVID-19

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 1.192 θάνατοι ασθενών με την COVID-19, με τον συνολικό απολογισμό της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 211.491 νεκρούς.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν 62.094 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τον αριθμό των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό να ανέρχεται σε 8.573.864, κατά την ίδια πηγή.

Η πολιτεία Σαν Πάουλου, η πολυπληθέστερη στη χώρα, δέχεται το βαρύτερο χτύπημα από την πανδημία (50.318 θάνατοι, 1.644.225 κρούσματα), ακολουθούμενη από αυτή του Ρίο ντε Ζανέιρο (28.026, 486.806).

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία. Η χώρα βιώνει από τον Δεκέμβριο το επιλεγόμενο δεύτερο κύμα της επιδημίας, με αυξανόμενους αριθμούς θανάτων και μολύνσεων και το σύστημα υγείας να καταρρέει σε πολλές περιοχές.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης στη χώρα των 212 εκατ. κατοίκων άρχισε την Κυριακή, με την αξιοποίηση του CoronaVac, εμβολίου που παράγει η κινεζική εταιρεία Sinovac σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Butantan στο Σαν Πάουλου.

Ωστόσο η χώρα, ο πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου υποβάθμιζε εξαρχής τη σοβαρότητα της πανδημίας, αντιμετωπίζει προβλήματα στην προσπάθεια να επιταχύνει την διαδικασία ανοσοποίησης. Το ινστιτούτο Fiocruz ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα μπορέσει να προμηθεύσει 1 εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca όπως σκόπευε μέσα στον Φεβρουάριο, αλλά τον Μάρτιο, εξαιτίας καθυστερήσεων στην παράδοση ποσότητας της δραστικής ουσίας του σκευάσματος αυτού, που αναμένει από την Κίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ