Βραζιλία: Πτώση της δημοτικότητας του Μπολσονάρου σε δημοσκόπηση

Σταθερή πτώση καταγράφει η δημοφιλία της κυβέρνησης του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, με τις αρνητικές γνώμες να αυξάνονται. Σύμφωνα με ευρήματα της δημοσκόπησης των CNI/Ibope, το εριστικό πολιτικό στυλ του Μπολσονάρου και η ελαφρά οικονομική ύφεση φαίνεται πως πλήττουν τη δημοτικότητά του.

Τα ποσοστά των Βραζιλιάνων που θεωρούν πως η κυβέρνησή τους είναι εξαιρετική ή καλή μειώθηκαν στο 29% από 31% το Σεπτέμβριο, ενώ εκείνων που κρίνουν ότι είναι κακή ή πολύ κακή αυξήθηκαν στο 38% από το 34% στην προηγούμενη δημοσκόπηση.

Η θετική αξιολόγηση της ακροδεξιάς κυβέρνησης έχει καταγράψει πτώση στις τέσσερις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου Ibope φέτος, πέφτοντας από το 35% τον Απρίλιο. Η αρνητική αξιολόγηση, αντιθέτως, έχει ανοδική πορεία από το 27% τον Απρίλιο.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών στο στυλ διακυβέρνησης του Μπολσονάρου επίσης μειώνεται, βάσει της δημοσκόπησης, Η πλειοψηφία όσων συμμετείχαν στην έρευνα, το 53%, δεν εγκρίνει τον τρόπο που κυβερνά τη Βραζιλία, ένα ποσοστό αυξημένο από το 40% τον Απρίλιο και το 50% τον Σεπτέμβριο. Όσοι επιδοκιμάζουν το στυλ διακυβέρνησής του μειώθηκαν στο 40% από το 51% τον Απρίλιο και το 44% τον Σεπτέμβριο.

Αλλά και ο αριθμός των Βραζιλιάνων που λένε ότι εμπιστεύονται τον Μπολσονάρου είναι μικρότερος, ανέρχεται στο 41% από το 51% τον Απρίλιο και το 42% το Σεπτέμβριο. Το ποσοστό εκείνων που δεν του έχουν καμία εμπιστοσύνη κατέγραψε άνοδο στο 56% από 45% τον Απρίλιο και 55% τον Σεπτέμβριο.

Η δημοσκόπηση, για λογαριασμό του βιομηχανικού λόμπι CNI, διεξήχθη το διάστημα 5-8 Δεκεμβρίου, πριν από τις πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την έρευνα για διαφθορά σε βάρος του γιου του Μπολσονάρου, του γερουσιαστή Φλάβιο Μπολσονάρου.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 άνθρωποι και έχει όριο στατιστικού λάθος συν/πλην 1%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ