Βραζιλία: Πάνω από 378.000 οι νεκροί από κορωνοϊό

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 69.381 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ διαπιστώθηκαν οι θάνατοι 3.321 ασθενών με τον COVID-19.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής έχει φθάσει μέχρι στιγμής τους 378.003 νεκρούς επί συνόλου 14 εκατομμυρίων και πλέον μολύνσεων. Το κράτος των 212 εκατ. κατοίκων κατατάσσεται δεύτερο σε αριθμό θανάτων εξαιτίας της πανδημίας στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Κατά κεφαλήν, με 176 θανάτους εξαιτίας του COVID-19 ανά 100.00 κατοίκους, η Βραζιλία ξεπέρασε τις τελευταίες ημέρες το Περού (174/100.000), τις ΗΠΑ (172) και το Μεξικό (165), κατά τα επίσημα δεδομένα των χωρών αυτών.

Ο ειδικός σε δημογραφικά ζητήματα Ζουζέ Εουστάκιου Άλβες προβλέπει ότι, με την υγειονομική κρίση τόσο εκτός ελέγχου στη χώρα που κυβερνά ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου, η Βραζιλία θα ξεπεράσει σε λιγότερο από έναν μήνα το Ηνωμένο Βασίλειο (187) και την Ιταλία (194).

«Η Βραζιλία έσπασε όλα τα ρεκόρ θανάτων τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και ανέβηκε αλματωδώς στην κατάταξη (...) φθάνοντας στο χειρότερο επίπεδο θνητότητας στην αμερικανική ήπειρο και στο νότιο ημισφαίριο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής, άλλοτε πανεπιστημιακός δάσκαλος και στέλεχος του δημόσιου ινστιτούτου στατιστικής της Βραζιλίας (IBGE).

Την περασμένη εβδομάδα, ο μέσος όρος των θανάτων σταθεροποιήθηκε γύρω στους 3.000 την ημέρα και η επιδημιολογική καμπύλη ίσως εισέρχεται, εκτιμά ο ίδιος, σε ένα «υψηλό πλατό», όμως η Βραζιλία δεν αποκλείεται να χτυπηθεί από «νέο κύμα, εξαιτίας του χειμώνα του νότιου ημισφαιρίου και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων» που έλαβαν δήμαρχοι και κυβερνήτες πολιτειών για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, προειδοποιεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ