Βραζιλία: Ο Λούλα βγήκε από τη φυλακή για την κηδεία του εγγονού του

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος εκτίει ποινή πολυετούς κάθειρξης, βγήκε νωρίτερα σήμερα από την φυλακή όπου κρατείται στα νότια της χώρας, για να παραστεί στην κηδεία ενός από τους εγγονούς του, ο οποίος πέθανε σε ηλικία επτά ετών, σύμφωνα με μαρτυρία ενός φωτογράφου του AFP.

To αγόρι, ο επτάχρονος Αρτούρ Αραούζο Λούλα ντα Σίλβα πέθανε από μηνιγγίτιδα σε νοσοκομείο του Σάο Πάουλο. Ήταν γιος του Σάντρο Λουίς Λούλα ντα Σίλβα--ενός από τους πέντε γιους του πρώην προέδρου-- και είχε επισκεφθεί δύο φορές τον παππού του στη φυλακή της Κουριτίμπα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας έχει καταδικαστεί σε 12 χρόνια και 11 μήνες φυλάκιση για μια υπόθεση διαφθοράς.

Οι δικαστικές αρχές ενέκριναν αίτημα των δικηγόρων του Λούλα να του επιτραπεί να πάει στην κηδεία του εγγονού του.

Οι αρχές της πολιτείας Παρανά, η οποία έχει πρωτεύουσα την Κουριτίμπα, έθεσαν στην διάθεση του πρώην προέδρου ένα αεροπλάνο για να τον μεταφέρει στο Σάο Πάουλο. Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, η κηδεία του εγγονού του θα πραγματοποιηθεί στις 1500 GMT στο Σάο Μπερνάρντο ντο Κάμπο στα περίχωρα του Σάο Πάουλο.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Λούλα παίρνει άδεια από την φυλακή. Τον Νοέμβριο είχε βγει για μερικές ώρες για μια ανάκριση στην Κουριτίμπα. Ωστόσο, δεν του είχε δοθεί άδεια για να παραστεί στην κηδεία του αδελφού του Βάβα στα τέλη Ιανουαρίου έπειτα από τον θάνατο του τελευταίου από καρκίνο στα 79 του χρόνια.

Αυτή τη φορά δεν έχει αποσαφηνιστεί η διάρκεια της άδειας του 73χρονου πρώην προέδρου (2003-2010) και ιστορικού ηγέτη του κεντροαριστερού Κόμματος Εργαζομένων (PT), ο οποίος παραμένει έγκλειστος στη φυλακή από τον Απρίλιο.

Η φυλάκιση του Λούλα, που τόσο ο ίδιος όσο και οι υποστηρικτές του καταγγέλλουν ότι ακολούθησε μια δίκη με πολιτικά κίνητρα, δεν του επέτρεψε να συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, τις οποίες κέρδισε ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς Ζαΐχ Μπολσονάρου.