Βραζιλία: Η «βασίλισσα» της σαπουνόπερας νέα Γραμματέας Πολιτισμού

Απασχόλησε πολύ τη μικρή οθόνη...τώρα απασχολεί με τις δηλώσεις και  τον πολιτικό στίβο. Η διάσημη ηθοποιός Ρετζίνα Ντουάρτε, που έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό παίζοντας σε βραζιλιάνικες σαπουνόπερες, συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζαΐχ Μπολσονάρου και άφησε να εννοηθεί ότι ενδέχεται να δεχτεί να αναλάβει τη Γραμματεία Πολιτισμού.

«Είμαστε δεσμευμένοι», είπε η 72χρονη ηθοποιός μετά τη συνάντησή της με τον Μπολσονάρου στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η Ντουάρτε θα πάει στην Μπραζίλια για να δει τον χώρο της Γραμματείας Πολιτισμού. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Πολιτισμού καταργήθηκε από τον Μπολσονάρου και αντικαταστάθηκε από αυτήν τη Γραμματεία.

Τα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα πηγές προσκείμενες στην ηθοποιό και την προεδρία θεωρούν ότι είναι δεδομένη η συμμετοχή της στην κυβέρνηση.

Η Ρετζίνα Ντουάρτε είναι μια από τις σημαντικότερες πρωταγωνίστριες τηλεοπτικών σειρών στη Βραζιλία. Έχει παίξει σε πάρα πολλά σίριαλ, τα περισσότερα για το TV Globo, το μεγαλύτερο ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι της χώρας. Δεν έκρυψε ποτέ ότι, σε αντίθεση με τους περισσότερους καλλιτέχνες στη Βραζιλία, η ίδια υποστήριζε ανέκαθεν τη δεξιά.

Το 2002, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, προκάλεσε σάλο όταν είπε ότι «φοβόταν» μήπως κέρδιζε ο υποψήφιος της αριστεράς Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα – ο οποίος τελικά εξελέγη. Το 2018 συμμετείχε σε συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Μπολσονάρου και μάλιστα είχε εκφωνήσει μια ομιλία δηλώνοντας ότι τάσσεται «ψυχή τε και σώματι» υπέρ του ακροδεξιού υποψηφίου.

Ο μέχρι πρότινος Γραμματέας Πολιτισμού Ρομπέρτο Αλβίμ απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες την Παρασκευή, μετά το σκάνδαλο που προκλήθηκε όταν εκφώνησε μια ομιλία παραφράζοντας τον Γιόζεφ Γκέμπελς, τον υπουργό Προπαγάνδας του Αδόλφου Χίτλερ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ