Βραζιλία: Γερουσιαστές ζητούν αρχεία από τη διαδικτυακή δραστηριότητα του Μπολσονάρου

Η κοινοβουλευτική ερευνητική επιτροπή (CPI) της Γερουσίας της Βραζιλίας συμφώνησε σήμερα να ζητήσει να έχει πρόσβαση στα αρχεία της διαδικτυακής δραστηριότητας του Ζαΐχ Μπολσονάρου, την τελευταία απειλή για τον ακροδεξιό ηγέτη που υπόκειται σε μια έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας Covid-19 από την κυβέρνησή του.

Το αίτημα έρχεται την ημέρα που γερουσιαστές έχουν προγραμματιστεί να ψηφίσουν επί της τελικής έκθεσης της επιτροπής που περιέχει τα ευρήματα μιας μακράς έρευνας, η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει εκκλήσεις για ποινικές διώξεις κατά του προέδρου.

Το γραφείο του Μπολσονάρου δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλια.

Τις τελευταίες ημέρες, το Facebook και το YouTube αφαίρεσαν ένα βίντεο του Μπολσονάρου στο οποίο έκανε έναν ψευδή ισχυρισμό ότι τα εμβόλια κατά της Covid-19 συνδέονται με την εξάπλωση του AIDS.

Οι γερουσιαστές συμφώνησαν σήμερα να ζητήσουν από την Google, το Facebook και το Twitter να στείλουν στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και στο Ανώτατο Δικαστήριο δεδομένα για τη διαδικτυακή δραστηριότητα του προέδρου από τον Απρίλιο του 2020.

Η επιτροπή ζήτησε πληροφορίες όπως εγγραφές σύνδεσης, πληροφορίες Android και δεδομένα εγγραφής, επιπλέον του πλήρους αντιγράφου όλου του περιεχομένου που είναι αποθηκευμένο στους λογαριασμούς του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ζήτησε επίσης να ανασταλεί η πρόσβαση στους λογαριασμούς του προέδρου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ