Βραζιλία: Δίωξη για ανθρωποκτονία σε 16 εργαζομένους για κατάρρευση φράγματος στο Μπρουματζίνιου

Για ανθρωποκτονία διώκονται ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της μεταλλευτικής εταιρείας Vale SA, ο Φάμπιο Σβάρσμαν, καθώς και άλλα 15 πρόσωπα, για την κατάρρευση ενός φράγματος, πριν από σχεδόν έναν χρόνο, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 250 άνθρωποι στη Βραζιλία.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που είδε το κατηγορητήριο, εκτός από την κατηγορία της ανθρωποκτονίας η Vale SA και η TUV SUD, η εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για τους ελέγχους στο φράγμα, κατηγορούνται για περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Και οι 16 κατηγορούμενοι ήταν εργαζόμενοι στις εταιρείες αυτές.

Η κατάρρευση του φράγματος τελμάτων της Vale, στις 25 Ιανουαρίου 2019, στην πόλη Μπρουματζίνιου, ήταν ένα από τα χειρότερα δυστυχήματα σε μεταλλείο που έχουν σημειωθεί ποτέ στον κόσμο. Μέσα σε μία ημέρα, η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας μειώθηκε κατά 19 δισεκ. δολάρια. Σήμερα το απόγευμα η μετοχή της υποχωρούσε κατά 2% στο χρηματιστήριο του Σάο Πάουλο.

Σε ανακοίνωσή της, η TUV SUD ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις αρχές αλλά δεν μπορεί να σχολιάσει την υπόθεση δεδομένου ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Η Vale δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει τις ποινικές διώξεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ