Κλείσιμο

Βραζιλία: Δικαστικό μπλόκο στην απόφαση Μπολσονάρου να εορταστεί η χούντα

Μπλόκο έβαλε η Δικαιοσύνη της Βραζιλίας στην απόφαση του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου να διοργανωθούν εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο του πραξικοπήματος του 1964, το οποίο εγκαθίδρυσε χούντα στην λατινοαμερικανική χώρα.

Η δικαστής Ιβάνι Σίλβα ντα Λουζ αποφάσισε πως οι εορτασμοί για την συμπλήρωση 55 ετών από το στρατιωτικό πραξικόπημα είναι «ασύμβατοι με την διαδικασία της δημοκρατικής ανοικοδόμησης», η οποία διαπνέει το Σύνταγμα του 1988, προσθέτοντας ότι οι ημερομηνίες γιορτών ορίζονται από το κοινοβούλιο.

Η απόφαση του κ. Μπολσονάρου είχε προκαλέσει έντονες επικρίσεις στην Βραζιλία.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε την Τρίτη πως εορτασμοί για την δικτατορία θα ισοδυναμούσαν με γιορτή για «ένα αντισυνταγματικό καθεστώς που ήταν υπεύθυνο για την παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων». «Αυτή η πρωτοβουλία μοιάζει με απολογία για την διάπραξη μαζικών φρικαλεοτήτων και συνεπώς αξίζει κοινωνική και πολιτική απαξίωση».

Ωστόσο ο ακροδεξιός πρόεδρος υπεραμύνθηκε της στάσης του, υποστηρίζοντας πως οι εορτασμοί δεν θα αφορούσαν την στρατιωτική δικτατορία αλλά γενικότερα την εποχή της.

Τουλάχιστον 434 άνθρωποι δολοφονήθηκαν ή εξαφανίστηκαν λόγω πολιτικών πεποιθήσεων κατά τα 21 χρόνια της χούντας.

Ο κ. Μπολσονάρου, πρώην αλεξιπτωτιστής, είναι ο πρώτος πρόεδρος της Βραζιλίας μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το 1985, που εμφανίζεται ως δημόσιος υπέρμαχος της δικτατορίας.

Εξελέγη με μεγάλη διαφορά τον Οκτώβριο, όμως σειρά σκανδάλων έχει προκαλέσει την βαθιά πτώση της δημοτικότητάς του τις τελευταίες εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr