Βραζιλία: Αναζητείται χρηματοδότηση για την ανακατασκευή του Μουσείου

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας αναζητά χρηματοδότηση από εταιρείες και τράπεζες για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο, το οποίο καταστράφηκε από πυρκαγιά, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βραζιλίας Μικέλ Τεμέρ.

Ο υπουργός Παιδείας της Βραζιλίας κ. Ροσιέλι Σοάρες δήλωσε ότι αναζητείται διεθνής βοήθεια και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συνομιλίες με τον πολιτιστικό φορέα του ΟΗΕ, την Unesco.

Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του Μουσείου, σχεδόν το 90% της συλλογής έχει καταστραφεί.

Το προσωπικό του Μουσείου θεωρεί ότι τα αίτια της πυρκαγιάς σχετίζονται με τη περικοπή της χρηματοδότησης του Εθνικού Μουσείου τα τελευταία χρόνια. 

Τη Δευτέρα, το γραφείο του Προέδρου Τεμέρ δήλωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με αξιωματούχους μεγάλων βραζιλιάνικων τραπεζών και επιχειρήσεων προκειμένου να βρεθούν τρόποι ανακατασκευής του Μουσείου «το συντομότερο δυνατόν».

Απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους έξω από το κατεστραμμένο κτίριο, ο κ. Σοάρες δήλωσε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα διαθέσει 3,6 εκατ. δολάρια για την ανακατασκευή της δομής και την αποκατάσταση της συλλογής της.

Το Εθνικό Μουσείο του Ρίο φιλοξενούσε μία από τις μεγαλύτερες συλλογές ανθρωπολογίας και φυσικής ιστορίας στην Αμερική. Μεταξύ των εκθεμάτων ήταν και η "πρώτη Βραζιλιάνα", η Λουζία, το απολιθωμένο κρανίο της οποίας, ηλικίας 12.000 ετών, έγινε στάχτη.
Πηγή: skai.gr