Βραβεία Γκράμι

Ακόμα και μετά θάνατον, η «ιδιοφυΐα της σόουλ», ο Ρέι Τσαρλς, «κατάφερε» να είναι ο μεγάλος νικητής των φετινών βραβείων Γκράμι, με πέντε βραβεία, ανάμεσά τους και αυτό του καλύτερου άλμπουμ της χρονιάς.
Είναι η πρώτη φορά που ο Ρέι Τσαρλς κερδίζει το βραβείο Γκράμι για το καλύτερο άλμπουμ και η δεύτερη φορά στην ιστορία των βραβείων που απονέμεται σε έναν καλλιτέχνη που έχει πεθάνει. Η πρώτη ήταν στον Τζον Λένον για το άλμπουμ «Double Fantasy» το 1982. Συνολικά στην καριέρα του, ο Τσαρλς τιμήθηκε με 17 Γκράμι, όσα και η μουσικός Αλισον Κράους και το συγκρότημα U2.
Πέρα από τη μετά θάνατον βράβευση του Ρέι Τσαρλς, τα φετινά βραβεία Γκράμι είχαν και εκπλήξεις, όπως το ότι ο ράπερ Κέιν Ουέστ, υποψήφιος σε δέκα κατηγορίες κέρδισε μόνο τρία βραβεία, ανάμεσά τους αυτό του καλύτερου ραπ άλμπουμ ( «The College Dropout» ) και του καλύτερου ραπ τραγουδιού ( «Jesus Walks» ). Πάντως ο Ουέστ έχασε το βραβείο καλύτερου νέου καλλιτέχνη, το οποίο κέρδισε το συγκρότημα ποπ «Maroon5».
Με τρία βραβεία τιμήθηκαν οι U2 και ο τραγουδιστής των Ρ&Β Ασερ. Δύο Γκράμι κέρδισε η πιανίστρια Νόρα Τζόουνς που συνεργάστηκε με τον Ρέι Τσαρλς στο τελευταίο του άλμπουμ.
Το πρώτο βραβείο Γκράμι στην καριέρα του κέρδισε ο 60χρονος βρετανός συνθέτης και τραγουδιστής Ροντ Στιούαρτ, στην κατηγορία άλμπουμ παραδοσιακής ποπ, με το «Stardust...The Great American Songbook: Volume III», το οποίο έχει πουλήσει από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα 1,3 εκατομμύρια αντίτυπα.
Για πρώτη φορά, μετά από 33 χρόνια, τιμήθηκε με Γκράμι η τραγουδίστρια της Κάντρι Λορέτα Λιν, η οποία στα 69 της χρόνια έκανε ένα νέο ξεκίνημα στην αμερικανική μουσική σκηνή με τη συνεργασία της με τον ρόκερ Τζακ Ουάιτ.Τέλος, το πρώτο της Γκράμι κέρδισε και η Μπρίτνεϊ Σπιρς, στην κατηγορία χορευτικής μουσικής με το τραγούδι «Toxic». Η 23χρονη τραγουδίστρια έχει μέχρι σήμερα προταθεί έξι φορές.
Πηγή: skai.gr