Βουλή: Τοποθετήσεις για το νομοσχέδιο Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης

Υπεράσπιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων σε υψηλούς τόνους από τους βουλευτές της ΝΔ και αναχαίτησης των επικρίσεων της αντιπολίτευσης

Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουτσός ανέφερε πως «εμείς ως κυβέρνηση θέλουμε οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι νέοι μας, να καρπώνονται τα οφέλη από τις εισφορές τους, να βελτιώσουμε το μείγμα της τελικής σύνταξης του εργαζόμενου. Θέλουμε να δημιουργηθούν αποταμιεύσεις, δίνοντας ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας ώστε να έχουμε υψηλότερους άμεσους και έμμεσους φόρους και εισφορές κοινωνικής ασφάλισης» και «δεν μένουμε σε ξεπερασμένες στείρες ιδεολογικές πολιτικές. Κάνουμε βήματα εκσυγχρονισμού σήμερα για τη νέα γενιά, για τα παιδιά μας με ορίζοντα το μέλλον τους».

Ο βουλευτής Διονύσης Σταμενίτης μεταξύ άλλων τόνισε πως το νομοσχέδιο αυτό «προχωράει σε μια μεταρρύθμιση με το βλέμμα στραμμένο στους νέους ανθρώπους, σε όσους μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας και σχεδιάζουν το μέλλον τους. Παρέχει προοπτική αλλά και τα μέσα για να αντιστρέψουν την επικρατούσα αντίληψη που υπάρχει σήμερα στην ελληνική κοινωνία ότι οι νέοι εργαζόμενοι δεν θα πάρουν ποτέ σύνταξη».

Ο βουλευτής Διονύσης Ακτύπης υπογράμμισε πως «η μεταρρύθμιση αυτή έχει σχεδιαστεί με πολιτική υπευθυνότητα, με κοινωνική ευαισθησία και τεχνοκρατική επάρκεια» και ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει «να εθελοτυφλεί και να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα, να τηρήσει μια πιο υπεύθυνη στάση και να πάψει να ονειρεύεται πορείες και πλακάτ, να πάψει να εύχεται να υπάρξουν κοινωνικές αναταραχές, οργή και εξαθλίωση μόνο και μόνο για να εξασφαλίσει την καρέκλα της εξουσίας».

Η βουλευτής Μαρία- Αλεξάνδρα Κεφαλά σημείωσε πως «οι εισφορές των νέων εργαζομένων, δεν θα χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Αντίθετα, με το νέο σύστημα θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων». Στηρίζουμε είπε «τη λογική του ατομικού κουμπαρά. Για να έχουν οι νέοι περισσότερο έλεγχο πάνω στις συντάξεις τους, να διαχειρίζονται οι ίδιοι σε μεγαλύτερο βαθμό τις εισφορές τους. Να αποφασίζουν οι ίδιοι για το ποσό που θα αποταμιεύσουν» και πρόσθεσε πως «θέλουμε τους νέους ανθρώπους να είναι περισσότερο ανεξάρτητοι, να είναι ελεύθεροι να καθορίζουν το μέλλον τους. Και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς».

Ο βουλευτής Αθανάσιος Λιούπης από την δική του πλευρά απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης πως το σημερινό νομοσχέδιο πλήττει τους σημερινούς και τους μελλοντικούς συνταξιούχους. Τα χρήματα της επικουρικής ασφάλισης δεν αποτελούν αντικείμενο "τζογαρίσματος". Η πρακτική της επένδυσης των ασφαλιστικών εισφορών ακολουθείται ήδη από πολλές σκανδιναβικές χώρες με εξαιρετικά αποτελέσματα. Το δημοσιονομικό κόστος της μετάβασης στο νέο καθεστώς υπολογίζεται στα 120 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, που είναι ένα ποσό που μπορεί να αντέξει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Ο βουλευτής Βασίλης Γιόγιακας σημείωσε πως «μια υπεύθυνη πολιτική ηγεσία οφείλει να αναμετριέται με τις προκλήσεις του μέλλοντος. Δίνοντας λύσεις τώρα και όχι αφήνοντας την κατάσταση ως έχει, ούτε αναβάλλοντας τη λύση για αργότερα». Δυστυχώς, είπε, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει το νομοσχέδιο με όρους «ιδεολογικού αυτοματισμού» και προκάτ επιχειρήματα, τα ίδια που έλεγαν για το ασφαλιστικό πριν 40 και 50 χρόνια. Κόντρα στα «φαντάσματα» που βλέπει η αντιπολίτευση, η νέα επικουρική ασφάλιση εξυπηρετεί τους κοινωνικούς και οικονομικούς στόχους ενός συνταξιοδοτικού συστήματος».

Ο βουλευτής Αθανάσιος Ζεμπίλης αναρωτήθηκε «ποια είναι λοιπόν η πρόταση της αντιπολίτευσης για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του συστήματος; Να αυξηθούν οι εισφορές; Να περικοπούν οι συντάξεις; Ή να αυξάνεται συνεχώς η γενική φορολογία για να καλύπτει τις αδυναμίες του συστήματος, ρίχνοντας χρήματα σε ένα βαρέλι χωρίς πάτο;» και πρόσθεσε πως η διαφορά δεν είναι μεταξύ αναδιανεμητικού και κεφαλαιοποιητικού συστήματος αλλά μεταξύ της πραγματικότητας και της ιδεοληψίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ