Στη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας ανέπτυξε ο Μάκης Βορίδης, ως κεντρικός ομιλητής στη διαδικτυακή διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με θέμα: «Το lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα, Πρόσβαση».

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι με το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου επιχειρείται η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου το οποίο θα θέσει τις υγιείς βάσεις για την ανάπτυξη του lobbying στη χώρα μας, μέσα από δύο σημαντικούς άξονες: αφενός τη διασφάλιση της ακεραιότητας σε κάθε στάδιο της διαδικασίας και αφετέρου τη θωράκιση της διαφάνειας στην άσκηση επιρροής.

Στην κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε τη σύσταση ενός Εθνικού Μητρώου Διαφάνειας που θα επιτηρείται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και στο οποίο θα οφείλουν υποχρεωτικά να εγγραφούν οι ενδιαφερόμενοι, με την ταυτόχρονη υποβολή από μέρους τους ενός ετήσιου καταστατικού στο οποίο θα περιγράφονται με σαφήνεια οι ακριβείς δραστηριότητές τους στο θέμα της άσκησης επιρροής.

Τέλος, o κ. Βορίδης επεσήμανε ότι η, μέχρι σήμερα, απουσία σχετικού ρυθμιστικού πλαισίου ευνοεί την ανάπτυξη φαινομένων διαφθοράς τα οποία έρχεται να καταπολεμήσει το υπό επεξεργασία σχέδιο νόμου.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις