Προς Βορειοκορεατικό Game of Thrones; Οι δελφίνοι του Κιμ Γιονγκ Ουν σε περίπτωση θανάτου του

Ένα πυκνό πέπλο μυστηρίου, αντάξιο ολοκληρωτικών καθεστώτων όπως αυτό της Πιονγιάνγκ, περιβάλει τη φημολογία ότι ο, μόλις 36 ετών, ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν δίνει μάχη για τη ζωή του μετά  από καρδιοχειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε. 

Ο Κιμ είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, και ελέγχει απόλυτα το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Δεν έχει κάποιον ενήλικα διάδοχο, και η όποια αστάθεια στη χώρα μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο κίνδυνο. Έγινε ηγέτης της χώρας μετά το θάνατο του πατέρα του Κιμ Γιονγκ Ιλ το 2011 από καρδιακή προσβολή.

Παράλληλα, η Βόρεια Κορέα δεν έχει ποτέ αναφέρει ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Κιμ σε περίπτωση που κριθεί ανίκανος να κυβερνήσει και χωρίς καμία πληροφορία σχετικά με τα παιδιά του οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αδελφή του και πρόσωπα πιστά σε αυτόν θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν μέχρι κάποιο από τα παιδιά του να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

Κάθε αλλαγή στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας εγείρει την πιθανότητα κενού εξουσίας ή κατάρρευσης της δυναστείας των Κιμ

Πάντως, κάθε αλλαγή στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας εγείρει την πιθανότητα κενού εξουσίας ή κατάρρευσης της δυναστείας των Κιμ, η οποία κυβερνά τη χώρα από την ίδρυσή της το 1948.

Μέχρι στιγμής ο καθένας από τους τρεις Κιμ που έχει κυβερνήσει τη χώρα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και έχει παραμείνει στην εξουσία κυβερνώντας με σιδηρά πυγμή. Αλλά υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και οι βαλλιστικοί της πύραυλοι έχουν αυξηθεί σημαντικά, γεγονός που προκαλεί ανησυχία για το ποιος θα έπαιρνε τον έλεγχο αυτών των όπλων.

Πάντως, το Πεκίνο και η Σεούλ υποβαθμίζουν τις πληροφορίες που τον θέλουν να βρίσκεται σε "κρίσιμη κατάσταση", ενώ οι ΗΠΑ τηρούν στάση αναμονής. 

Ακολουθούν τα σημαντικά πρόσωπα του στενού κύκλου του Κιμ και ο πιθανός ρόλος τους σε τυχόν μελλοντική μεταβίβαση της εξουσίας, σε ένα ιδιότυπο βορειοκορεατικό “Game of Thrones”, από το οποίο οι ραδιουργίες είναι βέβαιες και τα θύματα πιθανά.

Η "ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ" ΚΙΜ ΓΙΟ ΓΙΟΝΓΚ

Η μικρότερη, όμορφη αδελφή του Κιμ έχει τη μεγαλύτερη παρουσία στο πλευρό του την τελευταία διετία ενώ είναι επισήμως η υποδιευθύντρια της πανίσχυρης Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών, αλλά και ανεπισήμως προσωπάρχης του αδελφού της.

Στις αρχές του μήνα ορίστηκε αναπληρωματικό μέλος του Πολίτμπιρο του κυβερνώντος κόμματος συνεχίζοντας έτσι την αναρρίχησή της στην ιεραρχία της εξουσίας. Πιστεύεται ότι είναι 31ος έτους.


Η "ΠΑΛΑΙΑ ΦΡΟΥΡΑ" ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

Ο Τσόι Ριόνγκ Χάε έγινε πέρυσι πρόεδρος της Ανώτατης Λαϊκής Συνέλευσης (Σ.τ.Σ: του νομοθετικού σώματος της χώρας) έπειτα από δεκαετίες υπηρεσίας του στην κυβερνώσα οικογένεια Κιμ και αφού είχε διατελέσει πολιτικός επικεφαλής του στρατού της χώρας επί ηγεσίας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τσόι μαζί με τον Πακ Πονγκ Τζου, ένα ακόμη μέλος του Πολίτμπιρο και πρώην πρωθυπουργό ο οποίος ηγήθηκε της προσπάθειας ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας, θα είναι πιθανόν δύο ηγετικά πρόσωπα σε μια πιθανή συλλογική ηγεσία.

Ο Κιμ Γιονγκ Τσολ, ένας αντιπρόεδρος του κόμματος και πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας για τα πυρηνικά και ο ΥΠΕΞ Ρι Σον Γκουόν, ενδεχομένως να αναλάβουν διπλωματικά ζητήματα, περιλαμβανομένων των συνομιλιών για την αποπυρηνικοποίηση της χώρας που έχουν παγώσει καθώς αμφότεροι είχαν ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις με τον αμερικανό πρόεδρο Τραμπ.

 OI ΑΠΟΞΕΝΩΜΕΝΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ, Η ΘΕΙΑ

Ο Κιμ Τζονγκ Τσολ είναι ο μεγαλύτερος αδελφός του βορειοκορεάτη ηγέτη, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μέλος της ηγεσίας της χώρας, προτιμώντας αντίθετα μια ήρεμη ζωή, παίζοντας μουσική, σύμφωνα με τον πρώην αναπληρωτή πρεσβευτή στο Λονδίνο, τον Τάι Γιονγκ Χο, ο οποίος έχει αυτομολήσει στη Νότια Κορέα.

Πιστεύεται ότι δεν τον ενδιαφέρει κάποιο δημόσιο αξίωμα και θεωρείται απίθανο να αναδειχθεί σε κυρίαρχο πρόσωπο παρότι ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι διατηρεί δεσμούς με τα αδέλφια του και θα μπορούσε να αποκτήσει έναν δημόσιο ρόλο.

Η Κιμ Κιόνγκ Χούι υπήρξε ένα ισχυρό πρόσωπο στην ηγεσία της χώρας όταν αυτή την κυβερνούσε ο αδελφός της ο Κιμ Γιονγκ Ιλ. Δεν έχει εμφανιστεί μετά την εκτέλεση του συζύγου της, του Τζανγκ Σονγκ Τάεκ -του ανθρώπου που υπήρξε κάποτε ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στη χώρα- το 2013 από τον Κιμ Γιονγκ Ουν. Είναι εδώ και χρόνια άρρωστη και εμφανίστηκε για λίγο στις αρχές του χρόνου σε μια εκδήλωση στο πλευρό του ανιψιού της.

Η ΑΝΙΣΧΥΡΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΓΕΝΙΑ

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν θεωρείται ότι έχει τρία παιδιά με τη Ρι Σολ Τζου, το μικρότερο από τα οποία γεννήθηκε το 2017, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Νότιας Κορέας.

Το μεγαλύτερο παιδί του είναι ένα 10χρονο αγόρι, γεγονός που σημαίνει ότι και τα τρία παιδιά του θα χρειάζονταν βοήθεια από συγγενείς ή πολιτικούς κηδεμόνες αν γίνονταν τέταρτης γενιάς κληρονομικοί ηγέτες.
 

ΑΜΠΕ - skai.gr