Βόρεια Υεμένη: Άλλοι 160 αντάρτες νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα της στρατιωτικής συμμαχίας

Η στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι πάνω από 160 σιίτες αντάρτες Χούθι σκοτώθηκαν σε νέες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε νότια της πόλης στρατηγικής σημασίας Μαρίμπ, όπου μαίνονται τις τελευταίες ημέρες εχθροπραξίες με εκατοντάδες νεκρούς.

Παρά τις βαριές απώλειές τους, οι αντάρτες προελαύνουν και πλέον βρίσκονται «στο κέντρο του τομέα αλ Αμπντίγια», περίπου εκατό χιλιόμετρα από τη Μαρίμπ, «έπειτα από πολιορκία που διήρκεσε τέσσερις ημέρες», ανέφερε το Σάββατο 16/10/2021 στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις δυνάμεις οι οποίες ορκίζονται πίστη στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση.

«Διεξαγάγαμε 32 πλήγματα στην Αλ Αμπντίγια (...) 11 στρατιωτικά οχήματα καταστράφηκαν και πάνω από 160 τρομοκρατικά στοιχεία εξαλείφθηκαν», σύμφωνα με δελτίο Τύπου της συμμαχίας υπό το Ριάντ, που μετέδωσε το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Το έσχατο κυβερνητικό οχυρό στον βορρά, ο οποίος κατά τα άλλα βρίσκεται σχεδόν ολόκληρος υπό τον έλεγχο των Χούθι, η Μαρίμπ, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, αποτελεί το διακύβευμα των σφοδρών μαχών.

Οι Χούθι συνεχίζουν και κλιμακώνουν την έφοδο που εξαπέλυσαν τον Φεβρουάριο για να κυριεύσουν την πόλη.

Η στρατιωτική συμμαχία υπό τη διοίκηση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία επενέβη στην εμφύλια σύρραξη στην Υεμένη τον Μάρτιο του 2015 στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων, αντιδρά εξαπολύοντας δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στις οποίες, κατ’ αυτήν, έχουν σκοτωθεί πάνω από 700 πολεμιστές των Χούθι μέσα στην τελευταία εβδομάδα.

Οι αριθμοί που ανακοινώνονται από το Ριάντ δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο. Οι Χούθι σπανίως ανακοινώνουν απώλειες στις τάξεις τους.

Σύμφωνα με την πηγή που πρόσκειται στα κυβερνητικά στρατεύματα, οι αντάρτες «απήγαγαν, φυλάκισαν και κακομεταχειρίστηκαν» μέλη φυλών που υποστηρίζουν την πλευρά της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης. Κάπου 20 μέλη των κυβερνητικών στρατευμάτων και των φυλών αυτών σκοτώθηκαν σε 24 ώρες και άλλα 47 τραυματίστηκαν, ανέφερε. Έτερος αξιωματικός του στρατού επιβεβαίωσε τον απολογισμό αυτόν.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος των Χούθι, ο Μοχάμεντ Αμπντεσελέμ, τόνισε μέσω Twitter ότι οι αντάρτες συγκρούστηκαν με «στοιχεία συνδεόμενα με την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος και με τις δυνάμεις των εισβολέων (σ.σ. της συμμαχίας υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας)» στον τομέα Αλ Αμπντίγια.

Η συμμαχία δεν απάντησε αμέσως όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το Γαλλικό Πρακτορείο. Ο υεμενίτης υπουργός Πληροφοριών, ο Μουάμαρ αλ Ιριάνι, κατηγόρησε με τη σειρά του τους σιίτες αντάρτες πως βάζουν στο στόχαστρο κατοικημένες περιοχές.

Η πλούσια σε πετρέλαιο επαρχία Μαρίμπ έχει στρατηγική γεωγραφική θέση μεταξύ της βόρειας και της νότιας Υεμένης, όπου μαίνεται από το 2014 πόλεμος μεταξύ των σιιτών ανταρτών που πρόσκεινται στο Ιράν και τις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που υποστηρίζονται από το Ριάντ και τους συμμάχους του.

Η σύρραξη των τελευταίων επτά και πλέον ετών έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχους, κι έχει εκτοπίσει εκατομμύρια άλλους, τονίζουν διεθνείς οργανώσεις αρωγής. Για τον ΟΗΕ, στην Υεμένη εκτυλίσσεται τα τελευταία χρόνια η χειρότερη ανθρωπιστική καταστροφή στον πλανήτη.

Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί επί χρόνια –μάταια– να ωθήσει τα αντιμαχόμενα μέρη να καταλήξουν σε ειρηνική λύση της σύγκρουσης, την ώρα που σχεδόν το 80% του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια για να επιζήσει.

Την Πέμπτη, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στην επαρχία Μαρίμπ, για να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια, κάτι απόλυτα κρίσιμο για τον άμαχο πληθυσμό, ειδικά για τους εκτοπισμένους.

Σχεδόν 10.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μόνο τον Σεπτέμβριο στην επαρχία αυτή, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ