Βόρεια Μακεδονία: Σφοδρή αντιπαράθεση Προέδρου-κυβέρνησης για τα εμβόλια

Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονία, Στέβο Πεντάροφσκι και της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ ξέσπασε στη χώρα, σχετικά με τους χειρισμούς της τελευταίας στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ο Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας της χώρας, στην οποία εξετάστηκε η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα, με τη συμμετοχή και του υπουργού Υγείας της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε την δυσαρέσκεια του σχετικά με το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει κατορθώσει μέχρι στιγμής να εξασφαλίσει παρά ελάχιστες ποσότητες εμβολίων κατά της Covid 19, ενώ ζήτησε από τις υγειονομικές Αρχές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να μην προκύψουν προβλήματα, αλλά και παρατυπίες σχετικά με την ανοσοποίηση του πληθυσμού της Βόρειας Μακεδονίας που ξεκινά αύριο, έστω και με ελάχιστες ποσότητες εμβολίων, που δεν μπορούν παρά να ικανοποιήσουν μόνον πολύ μικρή ομάδα του πληθυσμού.

Παράλληλα ο Στέβο Πεντάροφσκι χαρακτήρισε ως «ντροπιαστικές» για την ίδια τη χώρα τις σκηνές που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο με τη μαζική μετάβαση πολιτών της Βόρειας Μακεδονίας στη Σερβία προκειμένου να εμβολιαστούν εκεί, μιας και στη χώρα τους δεν υπάρχουν εμβόλια ούτε για δείγμα.

Πιστεύω πως εκφράζω το συναίσθημα της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, που είναι δυσαρεστημένοι με όσα έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Οι σκηνές που είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη γειτονική Σερβία αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο αυτή την εκτίμηση. Τέτοιες σκηνές δεν πρέπει να επαναληφθούν. Φυσικά, ευχαριστούμε τη Σερβία, αλλά ήταν κάτι το ντροπιαστικό για τη χώρα μας. Το κράτος πρέπει απλώς να βρει τρόπο να εμβολιάσει τους πολίτες του και να τους παρέχει υγειονομική περίθαλψη εδώ, σημείωσε ο Στέβο Πεντάροφσκι.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο η Σερβία επέτρεψε σε ξένους πολίτες, κυρίως πολίτες γειτονικών της χώρας να εμβολιαστούν δωρεάν σε σερβικές πόλεις και κυρίως στο Βελιγράδι. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 πολίτες της Βόρειας Μακεδονίας εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία και μετέβησαν μαζικά στη Σερβία όπου και εμβολιάστηκαν κατά της Covid 19. Οι εμβολιασμοί αυτοί ξένων πολιτών στη Σερβία έγιναν με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η σερβική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει τα συγκεκριμένα εμβόλια, για τα οποία δεν υπάρχει ενδιαφέρον στη χώρα, για τον εμβολιασμό ξένων υπηκόων. Μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι υπάρχουν πληροφορίες που λένε πως τα εμβόλια που χορηγεί η Σερβία πλησιάζουν στην ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να χρησιμοποιηθούν το συντομότερο δυνατό, όμως ο ισχυρισμός αυτός δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Ο υπουργός Υγείας της Βόρειας Μακεδονίας, Βένκο Φίλιπτσε εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις αυτές του Προέδρου της χώρας, Στέβο Πεντάροφσκι και τον κατηγόρησε ότι δεν έπραξε τίποτε από τη μεριά του, προκειμένου η χώρα να προμηθευτεί εμβόλια.

«Με εκπλήσσει η δήλωση του Προέδρου Πεντάροφσκι. Οι εικόνες από τη Σερβία δεν είναι εικόνες ντροπής, είναι μία έκφραση της αλληλεγγύης σε περιόδους κρίσης. Εκτός από τους πολίτες της χώρας μας, εμβολιάστηκαν στη Σερβία και πολίτες γειτονικών χωρών, αλλά κανένας πρόεδρος δεν είπε ότι ήταν ντροπή για τη χώρα του. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την εξασφάλιση εμβολίων και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει αύριο. Ο Πρόεδρος του κράτους, ως θεσμικός φορέας πρέπει επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις διαδικασίες προμηθειών (εμβολίων). Δυστυχώς, δεν υπήρξε συγκεκριμένη υποστήριξη από τον Πεντάροφσκι» ανέφερε ο Βένκο Φίλιπτσε, σε ανάρτησή σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

'Αμεση ήταν η αντίδραση του Στέβο Πεντάροφσκι, ο οποίος σε γραπτή απάντησή του, αναφέρει αρχικά ότι συμφωνεί πλήρως με τη δήλωση του υπουργού Υγείας, Βένκο Φίλιπτσε, πως οι σκηνές από τη Σερβία το περασμένο Σαββατοκύριακο αποτελούν έκφραση αλληλεγγύης, αλλά, όπως λέει στη συνέχεια, πρόκειται για αλληλεγγύη που έχει δείξει το σερβικό κράτος σε δεκάδες χιλιάδες της Βόρειας Μακεδονίας.

«Ως εκ τούτου, είναι τελείως αδόκιμο να παινεύεται κάποιος για εικόνες με πολίτες της χώρας μας να αναζητούν ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, επειδή δεν μπορούν να την λάβουν στη χώρα τους» προσθέτει ο Πεντάροφσκι.

Τέλος κατηγορεί τον υπουργό Υγείας για «συνειδητή απόκρυψη» του γεγονότος, «πως οι αρχικές επαφές της Βόρειας Μακεδονίας με τις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων, στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, έγιναν μέσω του Γραφείου του Προέδρου και έκτοτε ο ίδιος ο Πρόεδρος Πεντάροφσκι συμμετέχει ενεργά μέσω διπλωματικών διαύλων στη διαδικασία προμήθειας εμβολίων, η οποία κανονικά αποτελεί την πρωταρχική αρμοδιότητα του υπουργού Υγείας».

Οι κατηγορίες αυτές του Στέβο Πεντάροφσκι κατά της κυβέρνησης για τους χειρισμούς αντιμετώπισης της κατάστασης με την πανδημία σχολιάζονται ευρέως στα Σκόπια, καθώς αυτός εξελέγη Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, στις προεδρικές εκλογές που είχαν διεξαχθεί τον Μάιο του 2019, ως υποψήφιος του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατκού Κόμματος του Ζόραν Ζάεφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ