Ιστορικές εκλογές στη Βόρεια Ιρλανδία - Ο ρόλος του Σιν Φέιν για την ένωση Βορρά και Νότου

Πρώτο στη Βόρεια Ιρλανδία πιθανότατα να αναδειχθεί για πρώτη φορά στις τοπικές εκλογές το Σιν Φέιν σε μια ιστορική τομή στο Νότο και στο Βορρά, όσο και στο Λονδίνο. 

Το Συντηρητικό Κόμμα του βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον είχε κάποια άσχημα αποτελέσματα στη διάρκεια της νύχτας στις τοπικές εκλογές, δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος Ολιβερ Ντάουντεν.

Ο Ντάουντεν δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι το κόμμα του μπορεί να υπερασπιστεί την θέση να παραμείνει η Βόρεια Ιρλανδία τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου σε τυχόν μελλοντικό δημοψήφισμα για την ένωσή της με την Ιρλανδία.

"Είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την θέση να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο η Βόρεια Ιρλανδία, αν ανακύψει ζήτημα, αλλά δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο ακόμη", είπε  στο Sky News.

Το ερώτημα είναι τι θα γίνει εάν τελικά επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις (η καταμέτρηση των αυτοδιοικητικών καλπών συνεχίζεται) και για πρώτη φορά η βασική πολιτική δύναμη που υποστηρίζει το στόχο της Ενιαίας Ιρλανδίας βρεθεί να είναι η ισχυρότερη δύναμη και από τις δύο πλευρές των συνόρων. 

Η πρωτιά του «καθολικού» Σιν Φέιν και στις εκλογές της Βόρειας Ιρλανδίας την Πέμπτη 5 Μαΐου, δείχνει ότι μια νέα γενιά ψηφοφόρων δεν ενδιαφέρεται για τις συγκρούσεις, την αιματοχυσία, τη διαίρεση μεταξύ των Καθολικών και των Προτεσταντών.

Το Σιν Φέιν ούτως ή άλλως συμμετέχει στη κυβέρνηση της Βόρειας Ιρλανδίας, βάσει των προβλέψεων της ειρηνευτικής συμφωνίας, όμως ο συνδυασμός ανάμεσα σε μια πρωτιά στη Βόρεια Ιρλανδία και το γεγονός ότι ήταν το πρώτο κόμμα στις εκλογές του 2020 στο Νότο (και πλέον η αξιωματική αντιπολίτευση) αλλάζει τα δεδομένα.

Για χρόνια το Σιν Φέιν δεν ήταν απλώς ένα πολιτικό κόμμα, ωστόσο σταδιακά έπαψε να αποτελεί μόνο την πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA) να υιοθετεί μετριοπαθέστερους τόνους και να γίνεται μια υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στη διαιρεμένη Βόρεια Ιρλανδία.

Επιπλέον, το Σιν Φέιν «καβάλησε το κύμα» σχετικά με το βρετανικό δημοψήφισμα και το Brexit, όπου είχε θέση κατά της αποχώρησης της Βόρειας Ιρλανδίας ενώ είχε προτείνει και δημοψήφισμα για την επανένωση της Ιρλανδίας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Αν οι δημοσκοπήσεις επιβεβαιωθούν, το Σιν Φέιν για πρώτη φορά θα αποκτήσει το δικαίωμα επιλογής πρωθυπουργού της κυβέρνησης της χώρας, γεγονός που θα του δώσει εύρος πολιτικών κινήσεων. Αν μάλιστα η «ψαλίδα» από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα είναι μεγάλη, τότε οι Ενωτικοί θα βρεθούν με τα χέρια δεμένα, κάτι που ευνοεί το Σιν Φέιν, το οποίο είναι έτοιμο να βάλει μπρος το δημοψήφισμα για ένωση. 

Η διοργάνωση δημοψηφίσματος για την ένωση των δύο τμημάτων της Ιρλανδίας προβλέπεται από τις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής, που τερμάτισαν την ένοπλη φάση του ιρλανδικού αγώνα, αλλά η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.Σε πρώτη φάση θα χρειαστεί να σχηματισθεί κυβέρνηση υπό το Σιν Φέιν όχι μόνο στο Μπέλφαστ, αλλά και στο Δουβλίνο.

Οι δημογραφικές εξελίξεις ευνοούν πάντως την ιρλανδική ενότητα, έστω μακροπρόθεσμα. Στην τελευταία απογραφή, πριν από δέκα χρόνια, οι προτεστάντες αποτελούσαν το 48% του πληθυσμού και οι καθολικοί το 45%, ωστόσο τα δημογραφικά δεδομένα αλλάζουν και τα επόμενα χρόνια οι μη προτεστάντες θα πλειοψηφούν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, με εξαίρεση τους άνω των 85 ετών. Οι καθολικοί κατά κανόνα προτιμούν την ένωση με την Ιρλανδία ενώ οι προτεστάντες την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο.
 

Πηγή: skai.gr